Zatvori
Poslovni Puls
23/09/2013

Evo zašto Abu Dhabi ulaže 5 milijardi dolara u Rusiju

Dogovorena je najveća investicija iz arapskih zemalja u rusku ekonomiju – Abu Dhabi za infrastrukturu u Rusiji izdvaja pet milijardi dolara, prenosi capital.ba...

U borbi za strane investitore, Rusiji je posebno stalo da pridobije one iz naftom bogatog arapskog svijeta.

Od sedam emirata, Abu Dhabi ima najveće rezerve nafte i plina. Ekonomija tog emirata po bogatstvu je u svjetskom vrhu, a procjene su da će se ove godine uvećati od četiri do pet posto.

Mnogo novca daje se ne samo za domaće projekte, nego se ulaže i širom svijeta. Državnim investicijskim fondom i razvojnom kompanijom „Mubadala“ upravlja šeik Mohammed bin Zayed Al Nahyan, koji se tokom posjete Moskvi sa predsjednikom Vladimirom Putinom dogovorio o najvećoj investiciji jedne arapske zemlje u Rusiji.

„Naša zemlja mnogo investira širom svijeta i hvala vam što nam dajete mogućnost da izgradimo novi most u odnosima s Rusijom“, rekao je šeik Mohammed bin Zayed Al Nahyan, prijestolonasljednik Abu Dhabija.

„Imamo dobre odnose i vi ste nam, nema sumnje, jedan od najvećih ekonomskih partnera na Bliskom istoku“, kaže Vladimnir Putin.

Pet milijardi dolara iz Abu Dhabija biti će uloženo u prometnice i druge infrastrukturne projekte, a to je veoma važno za rast ruskog gospodarstva.

„To je najveća investicija u neki infrastrukturni konzorcij u svijetu i za nas je to zaista značajno“, kaže Kiril Dmitrijev, direktor ruskog Fonda direktnih investicija.

Strategija Fonda direktnih investicija, koji je Rusija osnovala prije dvije godine, jeste da privuče što više naftom bogatih bliskoistočnih ulagača, među kojima se po ekonomskoj moći izdvaja Abu Dhabi. Samo uz njegovu pomoć, Dubai, takođe jedan od Ujedinjenih Arapskih Emirata, spasio se od jakog udara svjetske krize prije četiri godine.

Abu Dhabi mu je tada dao deset milijardi dolara da ublaži posljedice pada cijene nafte, a posebno pada cijena nekretnina zbog kojih je državna agencija za nekretnine upala u velike dugove.

„Na tržištu se bilježi rast cijena nekretnina, prvi put od krize. Svjedoci smo novog vala kapitala koji stiže izvan Ujedinjenih Arapskih Emirata“, kaže analitičar Agencije za nekretnine iz Dubaia Craig Plamb.

Dubai je od devedesetih sve do krize bio predmet zavisti zbog atraktivnih građevinskih projekata poput naselja na umjetnim otocima u obliku palme, visokih zgrada i raznih trgovačkih centara. Abu Dhabi sada, međutim, preuzima primat.

Tokom sljedećih pet godina za različite projekte vlada tog emirata izdvaja 90 milijardi dolara. To je dio vladine politike da unese raznovrsnost u svoju ekonomiju i učini je manje zavisnom od nafte i plina, čiji izvori ipak nisu vječiti.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram