Zatvori
Poslovni Puls
06/09/2013

Irska će uzeti preventivni kredit od 10 milijardi eura

Irska će tražiti preventivnu kreditnu liniju od 10 milijardi eura po isteku programa pomoći Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) krajem ove godine, prenio je u petak izjave irskog ministra financija tamošnji tisak...

Po pisanju irskog lista Irish Independenta, Michael Noonan vjeruje da je moguće postići sporazum koji ne bi nametao nove uvjete vladi u Dublinu.

"To bi značilo kreditnu liniju za kojom bismo mogli posegnuti samo ako nam zatreba. Uz kreditnu liniju koja odgovara iznosu cjelogodišnjeg proračunskog manjka, drugim riječima oko 10 milijardi eura, u slučaju nepredviđenih događaja mogli bismo raspolagati potrebnim iznosom za financiranje cjelogodišnjeg deficita i time osigurati daljnje nesmetano funkcioniranje", prenio je irski list izjave ministra financija.

U resornom ministarstvu potvrdili su njegove izjave.

Reuters je prošloga mjeseca izvijestio da će Irska tražiti preventivni kredit kako bi lakše premostila okončanje paketa pomoći, s tim da bi eventualni uvjeti bili usredotočeni isključivo na tamošnje problemima pritisnute banke.

Čelnik skupine ministara financija eurozone Jeroen Dijsselbloem ovih je dana kazao da će Irska dobiti pomoć s ciljem lakšeg izlaska iz programa međunarodnih zajmova, no nije navodio pojedinosti eventualne potpore.

Reuters podsjeća da se troškovi zaduživanja Irske kontinuirano smanjuju nakon što su 2011. dosegnuli vrhunac, čime se stvaraju uvjeti za njezin izlazak iz 85 milijardi eura vrijednog programa spasonosnih zajmova krajem ove godine. To bi bilo prvi put da neka članica eurozone izađe iz takvog programa, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram