Zatvori
Poslovni Puls
27/08/2013

Zbog duga u četvrtak neće prometovati tramvaji u Sarajevu?

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EP BiH) najavila je da će u četvrtak isključiti struju sarajevskom vodovodu (ViK) i javnom gradskom prometnom poduzeću (GRAS) jer već godinama ne plaćaju prispjele račune, a slična sudbina čeka i sve ostale veće dužnike...

Generalni direktor EP-a BiH Elvedin Grabovica rekao je da će bez struje ostati ne samo pogoni GRAS-a nego i električna mreža kojom se pokreće tramvajski i trolejbuski promet u gradu. "Nećemo dopustiti da zbog neodgovornosti, nestručnosti i nemara resornih županijskih ministarstava i uprava drugih tvrtki bude dovedeno u pitanje poslovanje EP-a BiH", izjavio je Grabovica, prenosi HRT.

Istog dana bez struje će ostati poslovna zgrada gradskog vodovoda i kanalizacije, a ne plati li ViK dug u roku od sedam dana, isporuka električne energije bit će prekinuta i za postrojenja na vodocrpilištima.

Ispune li se prijetnje EP-a BiH, Sarajevo će se tako ponovo naći u situaciji u kakvoj je bilo tijekom rata s tim da ovog puta uzrok neće biti vojna opsada, nego kolaps cjelokupnog iznimno zapuštenog sustava komunalnih usluga.

Vodovodna mreža u Sarajevu u tako je lošem stanju da su i danas u većem dijelu grada na snazi svakodnevne noćne redukcije, a vozila javnog gradskog prometa gotovo se raspadaju.

Vodovod navodno duguje EP-u BiH više od 6,6 milijuna konvertibilnih maraka (3,375 milijuna eura) dok GRAS nije platio račune za struju u iznosu od 3,3 milijuna KM (1,687 milijuna eura).

Zbog nagomilanih a neplaćenih računa, već od sutra struje neće biti za još niz nekada uspješnih tvrtki poput Skenderije, Olimpijskog centra ZOI 84, Hidrogradnje, Pretisa, UNIS-a i Zraka. Sve te tvrtke, od kojih su neke u nekadašnjoj Jugoslaviji predstavljale poslovne gigante svjetskih razmjera, u  ratu su pretrpjele ogromne štete. Program sanacije ni u jednoj od njih nije uspješno proveden pa su sve uglavnom pod stečajem, a zaposleni mjesecima i godinama ne dobivaju plaće.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram