Zatvori
Poslovni Puls
23/08/2013

Ministar turizma: Niži PDV za ugostitelje je dobar posao za Hrvatsku!

Ministar turizma Darko Lorencin ocijenio je kako je snižavanje stope PDV-a za ugostiteljstvo i turizam na 10 posto generalno dobar posao za Hrvatsku te dugoročna mjera koja pozitivno utječe na razvoj turizma...

Na pitanje je li snižavanje stope PDV-a za ugostiteljstvo i turizam bila pobjeda IDS-a u koaliciji, Lorencin je odgovorio da se o takvim odnosima i o takvim pobjedama ne može razgovarati.

"To je konsenzus i inicijativa koja je bila i u programu 21 i koju je zastupao IDS, što je prihvaćeno i usuglašeno s koalicijskim partnerima. Mislim da smo napravili generalno dobar posao za Hrvatsku", rekao je Lorencin.

Kako gleda na rad poreznih inspektora i šteti li to ugledu turizma s obzirom na primjerice nedavni slučaj sa senjskim hotelom (koji su zbog poreznog duga ujutro zatvorili, a popodne otvorili), rekao je kako je to bio prvi slučaj pa je zato i izazvao takvu buru te da je turistička sezona i vrijeme kada to treba početi raditi.

"Postavite se u poziciju poreznih inspektora koji trebaju regulirati situaciju. Oni su samo radili svoj posao. Kad je riječ o smještaju, dio oko zatvaranja je odgođen zato što turist koji je uredno platio ljetovanje nije kriv što njegov domaćin nije izvršio porezne obveze", rekao je ministar o radu poreznih inspektora u slučaju senjskog hotela.

Lorencin je ponovio kako je snižavanje stope PDV-a za ugostiteljstvo i turizam na 10 posto apsolutno dugoročna mjera koja pozitivno utječe na razvoj turizma na nekoliko osnova, a među važnijim je ta što je stopa približno izjednačena s drugim turističkim zemljama u okružju.

"Francuska ima stopu od 7 posto, Turska i Grčka imaju 8 posto, a Italija kao i mi 10 posto, pa naši gospodarski subjekti mogu sada ravnopravno konkurirati", rekao je i dodao kako je time hrvatski turizam pozicioniran kao i u drugim zamljama i s obzirom na investicijsku klimu.

"Upitajte se kao investitor - ako je negdje proizvod za krajnjeg kupca 25 ili 10 posto viši - ići ćete negdje drugdje. A sada smo i to izravnali", rekao je Lorencin.

Na pitanje koliko smo, kad se sve zbroji, potencijalno dobili, Lorencin je odgovorio da je ovo tek prva godina te da se sada to teško može analizirati.

No, činjenica je da svako smanjene poreza dodatno utječe na povećanje potrošnje. A polazni argumeti su investicijska pozicija i konkurentnost, zaključio je ministar, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram