Zatvori
Poslovni Puls
19/08/2013

Rezovima izašli iz krize: Portugal najugodnije iznenađenje iz EU-a

Portugal je jedno od najugodnijih pojedinačnih nacionalnih iznenađenja nakon što se objavilo da je eurozona izašla iz recesije. Na iznenađenje analitičara u drugom tromjesečju 2013. portugalski BDP porastao je malih ali znakovitih 1,1 posto. Time je Portugal desetak puta premašio očekivanja ekonomskih prognostičara...

Procjenjuje se da Portugal prekid recesije, koja je trajala čak deset uzastopnih tromjesečja, može zahvaliti ponajprije rastu izvozne konkurentnosti. Iako su zabilježili pad investicijske aktivnosti, znatno je povećan izvoz i smanjen je trgovinski deficit. Istodobno je stopa nezaposlenosti smanjena s rekordnih 17,7 posto na 16,4 posto, piše Večernji.

Mali gospodarski rast sigurno će biti veliko olakšanje portugalskom premijeru Pedru Passosu Coelhu koji je morao drastično rezati potrošnju i povećati poreze kako bi zadovoljio uvjete pomoći od 78 milijarde eura koju je Portugalu osigurala Europska unija.

Podsjetimo, Coelho je u prvoj polovici godine objavio dramatične mjere štednje koje do 2015. godine ukupno trebaju donijeti 4,8 milijardi eura uštede prije svega kroz otkaze u državnoj upravi. Tom njegovom planu snažno su se protivili opozicija i sindikati.

Najnovije statistike omogućit će Coelhu nešto mirniji nastavak odgovorne politike fiskalnih rezova.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram