Zatvori
Poslovni Puls
07/08/2013

Moody's najavljuje pad hrvatskog BDP-a za 1,3 posto

S obzirom na slabost inozemne potražnje i poteškoće pri okretanju gospodarstva izvozu, koristi koje obično prate ulazak u Europsku uniju možda u Hrvatskoj neće biti u potpunosti ostvarene, pa povratak umjerenim i zdravim stopama rasta u srednjem roku nije vjerojatan, smatra rejting agencija Moody's...

Kreditna snaga Hrvatske leži u tome što se po dohotku njezino gospodarstvo ubraja u ono gornje-srednje klase, te u srednjoročnim i dugoročnim izgledima vezanim uz članstvo u EU, navodi Moody's u izvješću Credit Opinion, objavljenom danas.

Kao kreditne izazove, pak, u agenciji navode relativno nekonkurentno gospodarstvo, koje bilježi slab rast i uvelike se oslanja na domaću potražnju, zatim rastuću razinu zaduženosti i deficita te značajnu ranjivost na vanjske rizike.

Globalna financijska kriza iznijela je na vidjelo slabost hrvatskog gospodarskog modela, koji se oslanja na osobnu potrošnju i građevinarstvo na temelju vanjskog zaduživanja.

Nakon razdoblja rasta od 2001. do 2007. godine, hrvatsko gospodarstvo bilježi recesiju. U 2012. realno je palo za 2 posto, a u ovoj godini Moody's očekuje daljnji pad za 1,2 posto. Rast gospodarstva, za 0,3 posto, agencija predviđa u idućoj godini.

Unatoč nedavnoj zamjetnoj promjeni politike, napori vlasti u implementaciji reformi još nisu podržali internu devalvaciju niti su oslobodili potencijal za rast gospodarstva.

S obzirom na slabost inozemne potražnje, kao i poteškoće pri usmjeravanju gospodarstva prema izvozu, u Moody'su vjeruju da koristi koje obično prate ulazak u EU možda u Hrvatskoj neće biti u potpunosti ostvarene.

Nije vjerojatan povratak umjerenim i zdravim stopama rasta gospodarstva u srednjem roku. Štoviše, Vladin djelokrug poteza ograničen je jer su su njezin prostor za financijske manevre i kapacitet da potakne gospodarstvo suzbijeni relativno visokim udjelom zaduženosti i kratkoročnim financijskim troškom povezanim uz članstvo u EU, navodi Moody's.

Indikator hrvatske vanjske ranjivost približno je 196 posto, što je vrlo visoko po svim standardima, napominju u Moody'su. Međutim, pad agregatne potražnje smanjio je deficit u bilanci plaćanja i trebao bi suzbiti vanjski dug u srednjem roku, smatraju u toj agenciji.

Moody's drži rejting Hrvatske na Ba1. Prognoza rejtinga je stabilna, jer u agenciji smatraju da je ograničen rizik da će se vladina fiskalna i pozicija duga značajnije pogoršati.

Rejting Hrvatske mogao bi porasti u slučaju snažnog gospodarskog oporavka, uz održivo smanjivanje vladine zaduženosti. S druge strane, rejting bi mogao i pasti dođe li do daljnjeg pogoršanja gospodarskog okruženja, koje bi rezultiralo oštrim povećanjem razine zaduženosti i/ili visokih rizika zbog vanjske ranjivosti zemlje, navodi se između ostaloga u kreditnom mišljenju Moody'sa, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram