Zatvori
Poslovni Puls
29/07/2013

Nastavak napete "trgovinske" retorike između EU i BiH

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović ocijenio je da su neprihvatljivi i za tu zemlju štetni zahtjevi Europske komisije da se uvoz robe iz Hrvatske i drugih zemalja EU-a oslobodi plaćanja carine...

"Prijedlog Europske unije da Hrvatska zadrži bescarinski režim CEFTA-e s BiH i nakon 1. srpnja nije pravedan i suprotan je interesima naše ekonomije", rekao je ministar Šarović na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu. Potrebno je kompromisno rješenje, a ne da bosansko-hercegovačka strana jednostrano, na svoju štetu, promijeni pravilnik BiH o uvozu i izvozu koji vrijedi za Hrvatsku i ostale zemlje EU-a, rekao je ministar.

"Naš je prijedlog da razgovaramo na načelu kvota za kvotu, ustupak za ustupak", istaknuo je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Bosansko-hercegovačka strana traži povećanje kvota za izvoz šećera, vina i ribe u Hrvatsku i zemlje Europske unije, a spremna je učiniti ustupke u istome obujmu za Hrvatsku i zemlje EU-a, a ne nikako za 230 vrsta robe, kako je zatraženo, rekao je Šarović. Prihvaćanjem bescarinskog uvoza za velik broj vrsta robe iz EU-a i Hrvatske nastala bi šteta od više desetaka milijuna eura, objasnio je.

Europska unija predlaže da se obujam različitih roba unese u Privremeni trgovinski sporazum kroz odgovarajuće kvote. To bi omogućilo Hrvatskoj, ali naravno i drugim zemljama Europske unije da takav povlašteni izvoz koriste u onom obujmu koji je Hrvatska imala dok je bila u CEFTA-i, dodao je Šarović.

Šarović je odbacio mogućnost smanjenja trošarina na cigarete iz Hrvatske i objasnio da takav odnos BiH ima prema svim članicama Europske unije. "Poskupljenje hrvatskih cigareta moglo bi se izbjeći jedino ako se dio proizvodnih pogona preseli u BiH ili neke od zemalja CEFTA-e", rekao je ministar Šarović, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram