Zatvori
Poslovni Puls
26/07/2013

Mađarska vlada pomaže kreditnim dužnicima i uvodi veliki porez na luksuz!

Mađarska vlada razmišlja da od iduće godine uvede oporezivanje luksuzne robe po stopi od 30 do 35 posto, izjavio je premijer Viktor Orban u intervjuu za javnu radiopostaju. Nadalje, rekao je da mjera kojom vlada planira pomoći zajmoprimcima s hipotekarnim kreditima u stranoj valuti neće srušiti financijski sustav zemlje...

Ulagači u Mađarskoj pogođeni su Orbanovom agresivnom propotrošačkom politikom, koja traje gotovo četiri godine i koja ih je mnogo stajala. Sada se pripremaju za nove "udare", nakon što je mađarska vlada najavila da priprema dodatnu pomoć za zajmoprimce. U današnjem intervjuu na javnom radiju Orban je rekao da želi brzo pokrenuti nove mjere, ali je zvučao i pomirljivo. "Predložit ćemo rješenje koje neće urušiti financijski sustav, ali će pomoći dužnicima u nevolji", izjavio je.

Financijska tržišta strahuju od ponavljanja mjere koju je Orbanova vlada uvela 2011., kojom je zajmoprimcima dopuštena otplata deviznih kredita u paušalnom iznosu po umjetno niskim tečajevima. Orban je danas istaknuo da će ovaj put olakšavanje otplate hipoteka biti suptilnije. Ministru gospodarstva Mihalyju Vargi dao je ovlasti da eventualno postupno ukine stambene kredite u stranoj valuti, a o načinu na koji bi se to moglo učiniti pregovarat će s bankama.

Mnogi hipotekarni krediti koji bi mogli biti zahvaćeni ovim mjerama odobrile su inozemne banke. Austrijske banke Raiffeisen i Erste, njemačka Bayerische Landesbank i talijanka Intesa Sanpaolo među najvećim su zajmodavcima u Mađarskoj, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram