Zatvori
Poslovni Puls
25/07/2013

Dašak optimizma: Novi pad nezaposlenosti u Španjolskoj

Stopa nezaposlenosti u Španjolskoj pala je u drugom ovogodišnjem tromjesečju prvi put u dvije godine, objavio je Nacionalni institut za statistiku u Madridu...

Stopa nezaposlenosti u spomenutom je tromjesečju iznosila 26,3 posto, što je smanjenje u odnosu na prvo tromjesečje, kada je iznosila 27,2 posto. Ekonomisti su procjenjivali da će ostati nepromijenjena.

Nezaposlenost u Španjolskoj tri je puta veća nego prije gospodarske krize, koja je počela 2008. Ekonomisti procjenjuju da će najviša stopa nezaposlenosti u španjolskoj demokratskoj povijesti i dalje rasti, dok se za četvrto po veličini gospodarstvo eurozone bori da izađe iz dvogodišnje recesije.

Ipak, španjolska središnja banka procjenjuje da je pad gospodarskih aktivnosti usporio u drugom tromjesečju, potvrdivši prognozu premijera Mariano Rajoya da će od 1. srpnja turizam i izvoz ponovo pokrenuti rast.

Ukupan broj radnih mjesta u Španjolskoj povećao se u drugom tromjesečju za 149.0000 na 16,8 milijuna, dok se broj nezaposlenih smanjio za 225.200. Stopa nezaposlenosti među imigrantima pala je na 35,7 posto, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram