Zatvori
Poslovni Puls
24/07/2013

Zašto se Hrvati ne želi školovati za najbolje plaćena radna mjesta?

Kvote za redovite studije na Sveučilištu Zagrebu popunjene su na razini od 94 posto, za izvanredne studije 79 posto, a za stručne studije 77 posto. Međutim, zanimljivo je da je dosta mjesta ostalo nepopunjeno na najdeficitarnijim prirodoslovnim i tehničkim fakultetima...

Prema podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje na ljetnom je upisnom roku 11.814 kandidata potvrdilo namjeru da se upiše na 230 studijskih programa Sveučilišta u Zagrebu. Iz rektorata poručuju da je to čak malo više nego u dvije prošle godine unatoč činjenici da je Senat krajem 2012. donio odluku o upisnim kriterijima koji su u odnosu na ostala sveučilišta i studijske programe u Hrvatskoj bitno zahtjevniji.

Veći broj slobodnih mjesta (njih ukupno 75) ostalo je na nastavničkim smjerovima Prirodoslovnomatematičkog fakulteta (Fizika i informatika, Fizika i kemija, Fizika i tehnika, Fizika, Matematika i fizika) koji su uglavnom deficitarni na tržištu rada. U svrhu poticanja studenata na upis nastavničkih smjerova u prirodoslovlju i informatici, Sveučilište u Zagrebu od sljedeće će akademske godine na tim smjerovima uvesti posebne subvencije za participacije studenata na višim godinama studija.

Mjesta za upis ostalo je i na studijima usmjerenima na informatiku i računarstvo koji su traženi na tržištu rada: Informacijski sustavi i Poslovni sustavi (FOI, sveučilišni studij, 47 mjesta), Primjena informacijske tehnologije u poslovanju (FOI, izvanredni i stručni, 26 mjesta), Elektrotehnika i informacijska tehnologija i Računarstvo (FER, 101 mjesto).

Na još barem dva tehnička fakulteta ima ponešto slobodnih mjesta. Tako je na Grafičkom fakultetu za sada ostalo još 39 slobodnih mjesta, a na Tekstilno-tehnološkom fakultetu 24 upisna mjesta. U biotehničkom području važno je istaknuti da je na Agronomskom fakultetu ostalo je 16 slobodnih mjesta na studiju Krajobrazne arhitekture, javlja T-Portal.

 

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram