Zatvori
Poslovni Puls
12/07/2013

Stigao oporavak: S&P podigao irski kreditni rejting

Prognoza za irski kredit rejting 'BBB+' izmijenjena je iz stabilne u pozitivnu a "odražava naše stajalište da će se dug opće države u Irskoj vjerojatno smanjiti brže, mjereno udjelom u BDP-u, no što smo dosada očekivali", tumače u S&P-u...

Agencija je u veljači izmijenila prognozu iz negativne u stabilnu nakon što je Dublin postigao dugo očekivani sporazum s Europskom središnjom bankom zahvaljujući kojem je dobio više vremena za povrat dugova nagomilanih zbog spašavanja posrnulih banaka.

U S&P-u sada procjenjuju da su šanse da će u iduće dvije godine podići kreditni rejting Irske veće od jedan prema tri, pozivajući se na očekivanja da će se irski javni dug do 2016. smanjiti na 112 posto BDP-a, s ovogodišnjih 122 posto.

Konstatiraju da je u Irskoj "počeo ekonomski oporavak".

Njihova je ocjena u suprotnosti s nedavno objavljenim revidiranim podacima irskog statističkog ureda koji su pokazali da je gospodarstvo prošle godine ponovo kliznulo u recesiju, te da se pad aktivnosti nastavio i u prva tri mjeseca ove godine.

U Standard & Poor'su pak konstatiraju da nekadašnji keltski tigar pokazuje znakove stabilizacije, ukazujući na pad nezaposlenosti i usporavanje pada cijena nekretnina.

Fleksibilno i otvoreno gospodarstvo i povoljni demografski trendovi osnova su potecijala gospodarskog rasta od dva posto godišnje, dodaju, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram