Zatvori
Poslovni Puls
12/07/2013

Deficit robne razmjene "pao" za simboličnih 0,8 posto

Prema posljednjim podacima DZS-a u svibnju je deficit robne razmjene blago smanjen na godišnjoj razini. Vrijednost robnog izvoza u svibnju je iznosila 803,6 mil. eura, što je za 1,6% manje nego u svibnju prošle godine (u eurskim iznosima), dok je robni uvoz također blago smanjen (za 1,2% godišnje) te je iznosio 1,44 mlrd. eura. Deficit robne razmjene smanjio se tako za tek 0,8% godišnje na 635,8 mlrd. eura, a pokrivenost uvoza izvozom porasla je na 55,8 posto...

U prvih pet mjeseci i izvoz i uvoz roba niži su nego u istom razdoblju prošle godine. Kumulativno robni je izvoz u promatranom razdoblju ostvario pad od 5,0%, a robni uvoz od 3,6% godišnje.

Promatrajući prema kategorijama NKD-u, negativnim kretanjima u robnom izvozu najviše pridonosi pad izvoza ostalih prijevoznih sredstava, koji je u prvih pet mjeseci za 37,2% manji nego u istom razdoblju prošle godine, a odražava restrukturiranje u brodogradnji i posljedično smanjenu proizvodnju. Kad se iz izvoza izuzme proizvodnja ostalih prijevoznih sredstava pad u prvih pet mjeseci ove godine iznosi 2,5% godišnje. Nadalje, izvoz u djelatnosti proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, koja je vrijednosno u ovoj godini naša najvažnija izvozna grana, bilježi blagi godišnji pad od 1,1% dok je izvoz u djelatnosti proizvodnje prehrambenih proizvoda u istom promatranom niži za 13,9 posto. Na strani uvoza roba značajan rast zabilježen je u vrijednosno najznačajnijoj uvoznoj kategoriji, rudarstvu i vađenju - od 19,9% godišnje. Uz to rast uvoza ostvaren je kod proizvodnje prehrambenih proizvoda (3,8%) te proizvodnje strojeva i uređaja (9,0%), dok je u drugoj po vrijednosti djelatnosti uvoza - proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda u prvih pet mjeseci ostvaren pad od 1,9% godišnje.

"U ovoj godini rast izvoza bit će ograničen negativnim kretanjima na našim najvažnijim izvoznim tržištima te gubitkom povlaštenog tretmana na tržištima CEFTA-e u drugoj polovini ove godine. S druge strane, uvoz roba bit će ograničen slabom domaćom potražnjom", objavili su analitičari Raiffeisenbanka.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram