Zatvori
Poslovni Puls
13/06/2013

I dalje iznimno nepovoljan omjer izvoza i uvoza

Prema posljednjim podacima DZS-a u travnju je deficit robne razmjene porastao na godišnjoj razini. Vrijednost robnog izvoza u travnju je iznosila 719,5 mil. eura, što je za minimalnih 0,1% manje nego u travnju prošle godine (u eurskim iznosima), dok je robni uvoz blago porastao (za 1,8% godišnje) te je iznosio 1,37 mlrd. eura...

Deficit robne razmjene povećao se tako za 4,1% godišnje na 654,3 mlrd. eura, a pokrivenost uvoza izvozom pala je na 52,4 posto.

U prva četiri mjeseca i izvoz i uvoz roba niži su nego u istom razdoblju prošle godine. Kumulativno robni je izvoz u promatranom razdoblju ostvario pad od 6,1%, a robni uvoz od 4,2% godišnje.

Promatrajući prema kategorijama NKD-a, negativnim kretanjima u robom izvozu najviše pridonosi pad izvoza ostalih prijevoznih sredstava, koji je u prva četiri mjeseca za čak 67,4% manji nego u istom razdoblju prošle godine, a odražava restrukturiranje u brodogradnji i posljedično smanjenu proizvodnju. Kad se iz izvoza izuzme proizvodnja ostalih prijevoznih sredstava pad u prva četiri mjeseca ove godine iznosi svega 0,8% godišnje.

S druge strane, izvoz u djelatnosti proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, koja je vrijednosno u ovoj godini naša najvažnija izvozna grana, porastao je za 10,3 posto. Na strani uvoza roba značajan rast zabilježen je u vrijednosno najznačajnijoj uvoznoj kategoriji, rudarstvu i vađenju - od 29,3% godišnje. Uz to značajan rast uvoza ostvaren je kod prehrambenih proizvoda (5,9%) te proizvodnje strojeva i uređaja (5,4%), dok je u drugoj po vrijednosti djelatnosti uvoza - proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda u prva četiri mjeseca ostvaren pad od 4% godišnje, javljaju analitičari Raiffeisenbanka.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram