Zatvori
Poslovni Puls
21/05/2013

BLAMAŽA: Nitko ne zna koliko hrvatske tvrtke točno izvoze

'Hrvatski izvoz prije i poslije ulaska u EU' - tema je 8. konvencije hrvatskih izvoznika. U sklopu konvencije održat će se i šesta dodjela nagrada 'Zlatni  ključ' najboljim izvoznicima u 2012. Sudionicima konvencije...

"Nakon 1. srpnja hrvatski izvoznici imat će nekoliko novih problema. Najvjerojatnije gube povlastice koje su proizlazile iz članstva u CEFTA-i, tržište će biti izloženo takozvanoj jeftinoj robi iz EU, ali i iz zemalja s kojima EU ima povlaštene ugovore. Na robu koja se prije izvozila u Uniju, sada će se plaćati PDV, a uvode se i značajne carine na neke robe iz Kine. No, bit će tu i prednosti", kazao je u uvodnom govoru predsjednik Hrvatskih izvoznika Darinko Bago.

Ustvrdio je kako se statistički podaci o izvozu i uvozu razlikuju, da u sustavu nema ujednačenih službenih podataka od strane Zavoda za statistiku, Fine i HNB-a. Od Vlade je također zatražio sigurno zakonsko uređenje kako bi se privukli investitori te poticanje onih grana koje utječu na povećanje BDP-a i broja radnih mjesta.

"Sutra će biti teško, nemamo više autonomiju, Europska komisija pregovara u naše, imat ćemo neke pogodnosti i ogromno tržište u kojem najbolji imaju mogućnosti, a ostali će se morati mijenjati", poručio je premijer Zoran Milanović.

"Europska unija je za mene ogromna šansa, velika priča, po meni će se morati mijenjati u nekim stvarima da bi bila konkurentna i kompetitivna kao i Sjedinjene Američke Države, ali s druge strane, to govorim kao političar, naš socijalni model i naš način života koji je ipak drukčiji, moramo zadržati i to malo više košta, ali možda ipak život čini sigurnijim, ljepšim i smislenijim", istaknuo je Milanović.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram