Zatvori
Poslovni Puls
07/05/2013

Preko hrvatskih putničkih agencija dolazi sve manje turista

Posredstvom hrvatskih putničkih agencija u Hrvatsku je na višednevna putovanja prošle godine došlo 3 posto manje stranih i 6,1 posto manje domaćih turista nego u godini prije. Stranci su na tim putovanjima imali i blagi pad noćenja od 0,2 posto, dok su domaći ostvarili znatan porast noćenja, od 23,7 posto...

Najnoviji su to podaci Državnog zavoda za statistiku o turističkom prometu putničkih agencija prema kojima turističkih poslovnica u prošloj godini poslovalo ukupno 1008 ili osam manje nego 2011.

Lanjske minuse sa stranih tržišta domaće agencije zabilježile su s 1,89 milijuna dolazaka stranih turista na višednevna putovanja u Hrvatsku te s 13,41 milijuna noćenja tih stranaca. Među njima najviše su noćenja prošle godine ostvarili turisti iz Njemačke, 28,2 posto, povećavši time taj udjel za oko 1 postotni poen u odnosu na 2011.

Turisti iz ostalih zemalja u ukupnim su organiziranim noćenjima imali udjel ispod 10 posto, pri čemu su 'najjači' bili talijanski i češki turisti s udjelima od 7,7 i 7 posto, što je pad od po oko 1,5 posto. Poljaci su, kao i turisti iz Velike Britanije te Slovenije povećali svoj udjel u tim noćenjima u rasponu od 0,5 do 1,3 postotnih bodova, odnosno na 6 do 6,6 posto.

Domaćih turista posredstvom domaćih putničkih agencija po Hrvatskoj je na višednevna putovanja išlo 280,5 tisuća ili 6,1 posto manje nego u 2011., ali su s 1,48 milijuna noćenja domaći turisti ostvarili porast od čak 23,7 posto.

I na višednevna putovanja preko agencija je u inozemstvo prošle godine putovalo više domaćih turista nego godinu prije, njih 6 posto više ili blizu 272 tisuće, koji su s 1,13 milijuna noćenja ostvarili plus od 4,1 posto. Domaći su turisti pritom najviše putovali u Italiju, Austriju, Češku, Njemačku, Francusku, Španjolsku, Sloveniju te Bosnu i Hercegovinu, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram