Zatvori
Poslovni Puls
07/05/2013

Portugal priprema iznimno nepopularne mjere štednje

Portugalska vlada danas je započela pregovore sa sindikatima vezano za paket izrazito nepopularnih mjera koje uključuju ukidanje 30.000 radnih mjesta u državnom sektoru, u sklopu novog programa ušteda objavljenog krajem prošlog tjedna...

Novi "srednjoročni program", koji uključuje podizanje dobne granice za odlazak u punu mirovinu svih državnih službenika sa 65 na 66 godina i povećanje radnog tjedna na 40 sati, vlada u Lisabonu objavila je u petak.

Dužnosnici vlade sastali su se s predstavnicima tamošnja dva najveća sindikata CGTP i UGT kako bi razgovarali o novom paketu ušteda, koji se našao na oštrom udaru kako sindikata, tako i oporbenih stranaka.

Program, čija se vrijednost za državnu blagajnu procjenjuje na oko 4,8 milijardi eura do 2015., ima za cilj prezaduženom Portugalu osigurati isplatu nove tranše od dvije milijarde eura iz međunarodnog paketa pomoći. Portugalu je 2011. godine odobren 78 milijardi eura vrijedan paket spasonosnih zajmova.

Trojka međunarodnih zajmodavaca - Europske unije, Međunarodnog monetarnog fonda i Europske središnje banke, mora navedeni program odobriti, a započet će s njegovim procjenama u utorak.

Očekuje se da će portugalsko gospodarstvo ove godine zabilježiti pad od 2,3 posto, uz skok stope nezaposlenosti iznad rekordnih 18 posto.

Uz nove uštede, Portugal bi trebao smanjiti proračunski manjak u ovoj godini na 5,5 posto BDP-a a iduće na četiri posto. U 2015. bi konačno deficit trebao biti sveden na 2,5 posto, odnosno ispod u EU dopuštenih maksimalno tri posto BDP-a, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram