Zatvori
Poslovni Puls
29/04/2013

Ministar Grčić: Želimo privatne investicije, a ne samo javne

Javna su društva u prvom tromjesečju ove godine realizirala investicije na razini od 1,41 milijardu kuna, što je 11 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a plan investicija za ovu godinu sadrži vrlo konkretne projekte iza kojih čvrsto stojimo, poručio je danas potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić...

"Ova Vlada ne govori ni o kakvim Potemkinovim selima nego konkretnim projektima koji imaju svoju vrijednost i za koje jamčimo svojim položajem da će biti i realizirane", kazao je Grčić na konferenciji za novinare u Vladi na kojoj je zajedno s ministrima gospodarstva te pomorstva, prometa i infrastrukture Ivanom Vrdoljakom i Sinišom Hajdaš Dončićem predstavio izvješće o radu Koordinacije za gospodarstvo, investicije i EU fondove.

Grčić je podsjetio kako su za ovu godinu planirane investicije od 69,5 milijardi kuna, što je 6,5 milijardi kuna više više nego prošle godine.

Pritom su investicije iz državnog proračuna planirane na razini 5 milijardi kuna (1,2 milijarde kuna više nego 2012.), javnog sektora u iznosu 14,3 milijarde kuna (oko 3,6 milijardi kuna više) te privatnog sektora od 50,2 milijarde kuna (ili 1,7 milijardi kuna više nego 2012.).

"Država će napraviti sve sa svoje strane kada je u pitanju realizacija investicija u javnom sektoru, kazao je Grčić ističući kako su potrebne i privatne investicije, novi poslovni investicijski optimizam u privatnom sektoru. "Ne možemo to jamčiti, ali možemo jamčiti angažman Vlade u stvaranju uvjeta da se privatne investicije i dogode", kazao je Grčić koji se nada i "kakvom-takvom gospodarskom rastu".

Hajdaš Dončić je naveo 15-ak najznačajnijih strateških investicija javnog sektora koji su u realizaciji, a među kojima su primjerice most Drava, dionica autoceste Ravča-Ploče, projekt osuvremenjivanja i izgradnje pruge na V.b1 koridoru (tzv. projekt Lika), itd.

Vrdoljak kod investicija privatnog sektora izdvaja 14 projekata približne vrijednosti 925,5 milijuna eura koja će kreirati oko 2.000 radnih mjesta.

U postupku rješavanja je njih 10 vrijednih oko 772,7 milijuna eura, a uz njih je vezano oko 1.230 novih radnih mjesta. Riješena su četiri projekta, vrijedna oko 153 milijuna eura, koji će omogućiti zapošljavanje oko 770 ljudi, kazao je Vrdoljak i kao primjere naveo investicije Saint-Jean Turbo II i E-Two Energy.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram