Zatvori
Poslovni Puls
24/04/2013

New York zabranjuje prodaju cigareta mlađima od 21. godine

Dobni prag za kupnju cigareta u gradu New Yorku porast će s 18 na 21 godinu, prema prijedlogu koji su dužnosnici objavili jučer, što će biti najstroža dobna odredba o kupnji cigareta u Sjedinjenim Američkim Državama, piše New York Times...

Bude li prijedlog usvojen, dobni prag za kupnju cigareta bit će jednak onome za kupnju alkohola, ali mlađima od 21 godine neće se zabraniti posjedovanje cigareta ili pušenje.

Radi se o najnovijem u nizu napora da se suzbije pušenje u New Yorku otkako je gradonačenik Michael Bloomberg 2006. preuzeo tu dužnost. Bloomberg je već zabranio pušenje u restoranima i barovima i nedavno zabranu proširio na parkove, trgove, plaže i ostala javna mjesta.

Prijedlog, koji su obznanili pročelnik njujorškog odjela za zdravstvo dr. Thomas A. Farley i glasnogovornica gradskog vijeća Christine C. Quinn, izazvao je dosta nezadovoljstva među Njujorčanima i izazvao debatu o pravima i odgovornostima mladih ljudi.

S 18 godina stanovnici New Yorka dovoljno su zreli da pođu u rat, da voze ili da glasaju, ali sada im se, kažu protivnici zakona, njime uskraćuje zrelost da sami procijene rizike od pušenja.

Dr. Farley kaže da ljudi s eksperimentalnog pušenja na redovno tipično prelaze u dobi od 20 godina i da grad ovom zabranom želi smanjiti vjerojatnost da oni postanu doživotni ovisnici o nikotinu.

Po prijedlogu, taj će zakon moći prekršiti samo prodavač cigareta. Kazne za prodaju cigareta maloljetnicima ostat će iste kao i dosad, ali neće se izricati kupcima ili njihovim roditeljima, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram