Zatvori
Poslovni Puls
08/04/2013

Portugal od EU-a traži odgodu vraćanja kriznih zajmova

Portugal mora poštovati proračunske ciljeve dogovorene s međunarodnim zajmodavcima ako želi dobiti više vremena za otplatu hitnih zajmova, poručila je Europska komisija u priopćenju od nedjelje...

Portugalski ustavni sud odbacio je u petak četiri od devet prijepornih mjera štednje koje su predviđene ovogodišnjim proračunom. Odluka suda udarac je državnim financijama, no malo je vjerojatno da će zakočiti reforme koje vlada u Lisabonu provodi u sklopu dogovorenog međunarodnog paketa pomoći.

"Nastavljena odlučna provedba programa... preduvjet je za eventualnu odluku o produljenju roka Portugalu za povrat financijske pomoći, čime bi mu se omogućio povratak na financijska tržišta i postizanje ciljeva programa ", navodi se priopćenju Komisije.

Poput Irske, Portugal traži pomicanje rokova za otplatu hitnih zajmova koje dobiva od Europske unije do iza 2022. radi lakšeg ispunjenja financijskih potreba.

O pojedinostima produljenja tih rokova ministri financija EU-a trebali bi odlučiti u petak.

Fiskalne mjere koje je ustavni sud odbacio državi bi uskratile približno 900 milijuna eura neto prihoda i ušteda, pokazuju preliminarne procjene ekonomista.

Paket mjera štednje uveden proračunom za 2013. vrijedan je oko pet milijardi eura i uključuje najveće povećanje poreza koje pamte Portugalci, od kojih je većina potvrđena.

"Europska komisija iskazuje zadovoljstvo time što je nakon odluke portugalskog ustavnog suda o državnom proračunu za 2013. portugalska vlada potvrdila predanost programu prilagodbi, uključujući fiskalne ciljeve i rokove otplate", stoji u priopćenju.

Ujedno napominju da bi svako odstupanje od ciljeva programa, ili ponovni pregovori o njima, neutraliziralo ojačano povjerenje ulagača u Portugal i produljilo teškoće povezane s prilagodbom, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram