Zatvori
Poslovni Puls
04/04/2013

Vlada odlučila otpisati kamate poreznim dužnicima

Vlada je odlučila pomoći građanima u dužničkoj krizi otpisom kamata na njihova porezna dugovanja. Više od 616 tisuća građana državi duguje oko 13 milijardi kuna, od toga 5 milijardi i 7000 milijuna odnosi se na kamate kojih se država ovime planira odreći...

Dužnicima će se omogućiti da glavnicu otplate do 60 mjesečnih rata ovisno o visini duga. To znači da će se država odreći 5 milijardi i 700 milijuna kuna dok će se obročno otplačivati 7 milijardi kuna uz kamatu od od 4,5 posto.

Predloženi bi se zakon primijenio isključivo za naplatu poreznog duga fizičkih osoba te obrtnika koji su obrtničku djelatnost prestali obavljati do kraja prošle godine. Iznimno zakon bi se primijenio i na naplatu poreznog duga fizičkih osoba u djelatnosti poljoprivrede i ribarstva koje obavljaju registriranu djelatnost ili su obvezno osigurane kao poljoprivrednici, a upisane u upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Vlada je dala suglasnost na Ugovor za prodaju Brodotrogira Danku Končaru, čime je omogućen da se u subotu taj ugovor i potiše te Brodotrogir dobije novoga privatnog vlasnika.

Vlada je i odlučila o paćanju korištenja tunela Sveti Ilija kroz Biokovo koji će od 1 svibnja biti pušten u promet. Prema prijedlogu tunelarina za automobile ćže iznositi 16 kuna plus PDV.

U sabor je pak upučen konačni prijeldg zakona o maticama koje će se u buduće voditi iskljulivo u ečektroničkom obliku, a skraćuju se i rokovi za određivanje osobnog imena djeteta s dva na mjesec dana od njegova rođenja. Predlaže se i da na ispravama više ne budu vidljive promjene za osobe koje su promijenile spol i osobno ime.

Iako je prema najavama, Hrvatska s prvim travnja trebala imati porez na nekretnine, to nije slučaj. Uoči sjednice Vlade ministar financija Slavko Linić rekao je da porez na nekretnine kasni jer je dugo trajala javna rasprava no da on sada dolazi na uži kabinet Vlade. Iako se nagađalo da će se od poreza odustati jer mu se protivi HNS, Linić poručuje da koalicijski partneri mogu različito razmišljati no u konačnici to je politička odluka Vlade, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram