Zatvori
Poslovni Puls
03/04/2013

Želite dobru plaću? Naučite programirati ili započnite karijeru u financijskom sektoru

U siječnju ove godine nastavljeno je višemjesečno realno smanjivanje prosječnih neto plaća u Hrvatskoj, pa je tako prosječna isplaćena neto plaća za prvi mjesec ove godine realno niža za 3,8 posto u odnosu na neto plaću iz istog mjeseca prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)...

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za siječanj je iznosila 5.529 kuna te je u odnosu na isti mjesec lani nominalno veća za 66 kuna ili 1,2 posto.

No s obzirom na indeks potrošačkih cijena, odnosno inflaciju koja je u siječnju na godišnjoj razini iznosila 5,2 posto, dolazi se do realnog godišnjeg pada neto plaća od 3,8 posto, i to 11. mjesec zaredom.

Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju i da je najviša prosječna neto plaća za siječanj isplaćena u djelatnosti promidžbe i iznosila je 10.337 kuna, dok je na drugom mjestu prosječna plaća u zračnom prometu, u iznosu od 10.108 kuna.

Prosječne neto plaće znatno više od prosjeka isplaćene su za siječanj i u pomoćnim uslužnim djelatnostima u rudarstvu (8.859 kuna), računalnom programiranju (8.748), vađenju sirove nafte i prirodnog plina (8.281), financijskim djelatnostima, osim osiguranja i mirovinskih fondova (8.260) te u telekomunikacijama (8.153).

Istodobno zaposlenima u proizvodnji kože i srodnih proizvoda za siječanj je isplaćena najniža prosječna neto plaća u iznosu od 2.915 kuna, što je gotovo upola manje od državnog prosjeka za prvi mjesec ove godine.

Nekoliko kuna više, 2.930, iznosila je prosječna plaća zaposlenih u proizvodnji odjeće, dok su zaposleni u zaštitnim i istražnim djelatostima za siječanj u prosjeku bili plaćeni 3.054 kune, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram