Zatvori
Poslovni Puls
26/03/2013

Novinari: I mi želimo imati koristi od smanjenja PDV-a tiskanim medijima

Sindikat novinara Hrvatske poslao je otvoreno pismo premijeru Zoranu Milanoviću u kojemu podupire najavljeno smanjenje PDV-a tiskanim medijima...

No slijedom toga trebalo bi omogućiti i bolje uvjete zapošljavanja novinara i očuvanja radnih mjesta u medijima, jer, upozorava predsjednik sindikata Anton Filić, pri smanjenju PDV-a 2007. medijski su poslodavci zanemarili potrebe novinara i medijskih radnika te iskoristili uštedu samo za svoj račun.

Vladi su predložili da se dodatnim mjerama uskrati povlašteni PDV nakladnicima koji nekažnjeno ignoriraju zakon tako što nisu donijeli statut medija, kao i da se povlašteni PDV u tekućoj godini uvjetuje zaštitom radnih mjesta u svim redakcijama kao i zaštitom najugroženijih skupina u struci.

Napomenuo je da su mnogi u sindikatu sumnjičavi prema ovom potezu Vlade te ga smatraju dodvoravanjem kapitalu. Upozorivši na to da medijski poslodavci godinama izbjegavaju formalizirati prihvatljive uvjete rada u medijima potpisivanjem nacionalnih kolektivnih ugovora, jednostrano raskidaju i kolektivne ugovore u medijskim kućama, izbjegavaju urediti odnose između uredništava i novinara statutima medija, stalne zaposlenike zamjenjuju honorarnim i RPO suradnicima, Filić je naglasio da SNH traži da se taj prostor uredi kako bi se omogućilo normalno funkcioniranje u medijima.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram