Zatvori
Foto: Vanilla Bear Films / Unsplash
PoslovniPuls
21/08/2023

Hrvatske PR i komunikacijske agencije prošle godine uprihodile više od 300 milijuna eura

Ukupni prihodi agencija članica Hrvatske udruge društava za tržišno komuniciranje (HURA-e), koje predstavljaju više od 80 posto ukupnih oglašivačkih budžeta u zemlji, u 2022. godini dosegnuli su gotovo 307 milijuna eura, što je porast od oko 3 posto u odnosu na 2021. godinu, navodi se u priopćenju.

Rastom ukupnih prihoda prvi puta ikad na više od 300 milijuna eura, komunikacijske agencije potvrdile su značajnu tržišnu poziciju, pokazala je HURA-ina analiza u kojoj su korišteni javno dostupni podaci iz baze Digitalne komore i FINA-e (info.BIZ).

HURA je vodeća strukovna udruga u sektoru tržišnih komunikacija u Hrvatskoj i okuplja 61 agenciju, među kojima su najbolje i najnagrađivanije komunikacijske agencije na ovim prostorima. Nakon neizvjesne prve pandemijske godine i očekivanog rasta u 2021., rezultati za 2022. godinu ukazuju na stabilizaciju tržišta u cjelini te poslovnu pouzdanost agencijskih lidera u industriji.

Poseban fokus HURA-inih članica još u pandemiji na očuvanje radnih mjesta, a samim time i kvalitete rada, urodio je plodom te je, nakon rasta od 2 posto u drugoj godini pandemije, u 2022. zabilježen rast broja zaposlenih od 7 posto – na ukupno 1364 zaposlenika, stoji u priopćenju.

"Veseli nas povećanje broja zaposlenih u agencijama članicama HURA-e, koje su očito poželjni poslodavci kada u uvjetima sada već kroničnog nedostatka zaposlenika, pogotovo određenih stručnih profila, uspijevaju regrutirati nove kolegice i kolege. U tome sigurno pomaže i činjenica da HURA posebno njeguje stalna ulaganja u kvalitetu te svake godine zaposlenicima članica osigurava besplatan pristup edukacijama predavača iz cijeloga svijeta, rekla je Kristina Laco, članica Uprave HURA-e i direktorica Komunikacijskog ureda Colić, Laco i partneri.

Uz osvajanje domaćih i međunarodnih strukovnih nagrada, kao i pozive u najprestižnije žirije strukovnih natjecanja kao što su hvaljeni Cannes Lions te Effie Worldwide, domaće agencije dokazuju da su kvalitetom i kreativnošću svojih usluga sve relevantnija točka europske, ali i globalne karte. U ukupnim prihodima, rasli su i prihodi od izvoza, za oko 10 posto u odnosu na 2021. godinu te su dosegnuli razinu od gotovo 68 milijuna eura fakturiranih u inozemstvo.

"Ponosna sam na uspjehe i zavidnu kvalitetu rada naših članova koji pokazuju da se Hrvatska može pohvaliti stručnjacima koji su u vrhu na ovim prostorima, ali traženi i izvan naših granica — a sjajno je vidjeti kako njihova kvaliteta predvodi i cijelu industriju, koja je u zamahu", poručila je Dunja Ivana Ballon, dugogodišnja izvršna direktorica HURA-e.

O kontinuitetu rasta, osim impresivnih brojki koje iz godine u godinu postižu HURA-ini članovi i obaraju vlastite rekorde, govori i činjenica da se broj agencija članica HURA-e povećao za nevjerojatnih 45 % — danas čak 61 agenciju specijaliziranu za komunikacije u kreativnom, medijskom, PR, event ili digitalnom segmentu — te da je domaće tržište, zahvaljujući njihovoj inicijativi, bogatije i s aktivnostima prošle godine osnovanog IAB-a Croatia, domaće podružnice globalne organizacije za digitalni marketing, koja pak u Hrvatskoj već sada broji 92 tvrtke člana.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram