Zatvori
Poslovni Puls
21/03/2013

Z1 i Soundset zaradili prekršaje prijave zbog Mamićevog "monologa"

Vijeće za elektroničke medije prekršajno je prijavilo Z1 Televiziju i Zagrebački radio Plavi 9 (Soundset Plavi) zbog netolerantnih izjava izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića u njihovom programu, dok je HRT zaradio opomenu tog tijela zbog netolerantne izjave saborske zastupnice Ruže Tomašić u Dnevniku 3. ..

Vijeće je tim nakladnicima izreklo mjere zbog kršenja odredaba Zakona o elektroničkim medijima jer je utvrdilo da su u programima pogodovali poticanju i širenju mržnje ili diskriminacije na osnovu nacionalnog podrijetla te da se u programima vrijeđalo dostojanstvo čovjeka.

Sporne Mamićeve izjave emitirane su u emisijama Zoom dana, 14. ožujka na Z1 TV, te Kvartoteka, 15. ožujka na Soundset Plavom. Dnevnik 3 HTV-a u kojem je izrečena sporna izjava Ruže Tomašić emitiran je 16. ožujka.

Tomašić je gostujući na HRT-u optužila predsjednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića "bio s četnicima i prstom pokazivao koga treba odvesti na Ovčaru.

Zbog gostovanja predsjednice HSP-a dr. Ante Starčević Ruže Tomašić u nedjelju su smijenjeni Katja Kušec, koja je vodila emisiju te urednici Ružica Renić i Denis Latin.

Nije poznato je su li i na Z1 Televiziji i Soundset radiju sporna gostovanja Mamića dovela do internih sankcija.

Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo pokrenulo je postupak protiv Mamića tereteći ga da je spornom izjavom poticao na mržnju prema ministru Željku Jovanoviću, ali istodobno iskazivao izrazitu netrpeljivost i poticao na mržnju i prema svim pripadnicima srpske nacionalnosti. Tražilo je i njegovo pritvaranje zbog opasnosti od ponavljanja djela ali ga je sud pustio da se brani sa slobode.

Za kršenje odredaba Zakona o elektroničkim medijima, koje zabranjuju poticanje i širenje mržnje, diskriminaciju, širenje antisemitizma i ksenofobije, predviđene su novčane kazne za nakladnika od 100.000 do čak milijun kuna, a za odgovorne osobe u pravnoj osobi od 10.000 do 50.000 kuna, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram