Zatvori
Poslovni Puls
13/03/2013

NASA objavila da su na Marsu pronađeni tragovi "neutralne" vode

Američka agencija za istraživanje svemira (NASA) priopćila je da je marsovski rover Curiosity na Marsu pronašao minerale gline, koje nastaju pod utjecajem neutralne vode...

Znanstvenici smatraju da je ovo još jedan trag koji upućuje na to da su u dalekoj prošlosti na Marsu vladali uvjeti u kojima je mogao postojati život. Do sada su u mnogim ispitanim stijenama pronađeni tragovi kisele vode, u kojoj se život mogao razviti znatno teže nego u neutralnoj.

Curiosity je u svojem minilaboratoriju proučio prah do kojeg je došao bušenjem stijene u krateru Gale, na Marsovu ekvatoru. Analizom je utvrđeno da u prahu ima sumpora, azota, hidrogena, kisika, fosfora i karbona, što su neki od ključnih elemenata života.

Curiosity je prije već otkrio davno isušeno riječno korito, u kojem je voda nekada tekla velikom brzinom i bila duboka oko jedan metar, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram