Zatvori
Poslovni Puls
12/03/2013

Zamjenik Angele Merkel: Pojednostavite administraciju i njemački ulagači će doći!

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić razgovarao je danas s njemačkim vicekancelarom i ministrom gospodarstva i tehnologije Philippom Röslerom o mogućnostima ulaganja u Hrvatsku i poboljšanju investicijske klime...

"Razgovarali smo o tome što Hrvatska može učiniti da privuče strana ulaganja, posebice da apsorbira sredstva iz EU fondova, te o uklanjanju administrativnih prepreka, pogotovo u postupcima javne nabave i izdavanjima raznih dozvola, naročito građevinskih dozvola", izjavio je Grčić novinarima nakon sastanka u Banskim dvorima.

"U zadnja tri mjeseca ugovorili smo pripremu projektne dokumentacije za više od milijardu eura vrijedne projekte rekonstrukcije hrvatskih pruga, što će kroz tri godine biti ključni instrument za apsorpciju EU fondova, a tu možemo očekivati sudjelovanje inozemnih poduzeća, također i iz Njemačke", rekao je Grčić.

Njemački vicekancelar naglasio je da su Europskoj uniji (EU) potrebni pozitivni signali, a skori ulazak Hrvatske u EU svakako je pozitivna vijest koja će potaknuti razvoj partnerstva i gospodarske suradnje dviju država.

"Njemačkim poduzetnicima važna je sigurnost ulaganja u Hrvatsku, oni žele jednostavnije postupke za izdavanje različitih dozvola, jednostavniju javnu nabavu, ubrzanje donošenja odluka i provedbu tih odluka", poručio je Rösler.

Njemačkim partnerima bilo je drago čuti da Hrvatska priprema zakon o poticanju strateških investicija, kao i da je osnovana Agencija za investicije kojoj se mogu obratiti strani ulagači. "Želimo zajedno učiniti sve kako bi se što bolje iskoristili EU fondovi i time omogućilo da se što više njemačkih tvrtki javlja na natječaje za projekte koji će biti financirani iz tih fondova", istaknuo je Rösler.

Na novinarski upit je li sada Hrvatska spremna za ulazak u EU, Rösler je ustvrdio da njemačka Vlada ne želi spriječiti ulazak Hrvatske u EU nego suprotno.

"Radujemo se što će Hrvatska 1. srpnja postati članicom EU", poručio je njemački vicekancelar, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram