Zatvori
Poslovni Puls
11/03/2013

Poslovati u Sjevernoj Koreji: Proizvode proizvode za potpuno nepoznato tržište

Najnovija politička kriza sigurno je zasad zaustavila ove napore, ali Sjeverna se Koreja oprezno otvara za ulagače iz inozemstva. No njihovo zanimanje nije pretjerano. Najveći rizik je nepredvidiva vlada u Pjongjangu...

Na prvi pogled, sa svojim internetskom trgovinom za građevinsku stolariju, Volker Eloesser djeluje kao klasični poduzetnik. No kada se spomene i njegova softverska tvrtka Nosotek u Sjevernoj Koreji, poduzetnik iz Donje Saske dobiva auru egzotike, piše DW.

Eloesser je zadovoljan učinkom svojih 30-ak sjevernokorejskih radnika. Oni su dobro obrazovani i disciplinirani. No izolacija zemlje u kojoj žive čini svoje. Sjevernokorejski programeri bi trebali stvarati koncepte i proizvode za tržište koje im je potpuno nepoznato.

"Ono što uštedim zbog niskih plaća, potrošim zbog otežane komunikacije", kaže Eloesser.

No istodobno dodaje kako Sjeverna Koreja nije za poduzetnike koji kratkoročno žele zaraditi novac nego "investicija za budućnost". Zasad su u zemlji kojom već desetljećima vlada diktatorska dinastija Kim brojni jedino susjedni Kinezi koje su privukla bogata nalazišta sirovina poput željezne rudače ili ugljena. No i u sektorima poput informatike ili proizvodnje animiranih filmova(!) Sjeverna Koreja se može podičiti značajnim stupnjem know-howa.

Tako je tvrtka "Prettl Group" nakon dvije godine odustala od gradnje jedne tvornice u slobodnoj trgovinskoj zoni Kaesong. Modni poduzetnik Garry Weber je Sjevernu Koreju napustio nakon 3 godine, bez objašenjenja. 2012. robna razmjena između Njemačke i Sjeverne Koreje iznosila je svega 33 milijuna eura. Njemačka je, primjerice, više poslovala i sa zemljama poput Ruande. Jedan od glavnih razloga zbog kojeg njemački poduzetnici i dalje u velikom luku zaobilaze Sjevernu Koreju je nepredvidivi režim u Pjongjangu ali i opće stanje u zemlji. Mnoge poduzetnike brine nedovoljno razvijena infrastruktura a prije svega nedostaci u opskrbi energijom. Jedan drugi problem je i strah za imidž. Naime postoji opravdana bojazan da bi mušterije na Zapadu sa sumnjom gledale na tvrtke koje posluju s jednom od najgorih diktatura na svijetu u kojoj ljudska prava ne znače mnogo.

"Svatko tko se upušta u poslovanje sa Sjevernom Korejom mora biti svjestan činjenice da se radi o vrlo riskantnom potezu", kaže poduzetnik Eloesser.

Svaki novi test atomskog oružja režima u Pjongjangu bi sa sobom mogao povući dodatne sankcije koje bi još više otežale poslovanje zapadnim ulagačima. Već i sad je poslovanje zbog mnogih ograničenja pri uvozu ravno hodu po žici. No sve poduzetničke pionire sa Zapada ipak privlači izazov da budu prvi na možda posljednjem neistraženom ekonomskom djeliću svijeta. Jer ako se obistine obećanja novog vlastodršca Kim Jong Una, Sjeverna Koreja će se prije ili kasnije otvoriti. A tada bi oni najuporniji od toga mogli itekako profitirati.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram