Zatvori
Poslovni Puls
11/03/2013

Lihvari "oduševljeni" najavom smanjenja minusa po tekućim računima građana

Ako Slavko Linić, ministar financija, ne odustane od svoje ideje o visini minusa na ionako osiromašenim tekućim računima građana, još veće muke po stanovnike Lijepe naše mogle bi zaživjeti najranije s prvim danima jeseni, zbog čega bi lihvari, koji već godinama love u mutnom, mogli višestruko trljati ruke, i to doslovce preko noći...

Tome, nažalost, već svjedoče porazne statistike Ministarstva unutarnjih poslova prema kojima se broj lihvara tijekom protekle dvije godine doslovce utrostručio, kao i broj onih koji su protupravno naplatili “dugovanja“. Samo lani je na te načine oštećeno čak 327 građana, među kojima je 141 žena, a među žrtvama su bile i tri maloljetne osobe u dobi od 16 i 17 godina. “Krediti, krediti, krediti” − samo je dio sadržaja raznobojnih letaka koji “vrište” s rasvjetnih stupova, te s nadstrešnica na autobusnim i tramvajskim postajama, piše Slobodna Dalmacija.

U moru ponude brzog novca s niskom kamatnom stopom, te liberalnom i gotovo nikakvom traženom kreditnom sposobnošću građana, instant-krediti kao da su jedini izlaz na kraju tunela ljudima koji se guše u besparici. Prema MUP-ovim statističkim podacima, prošle se godine 35 lihvara, među kojima je bilo osam žena, okomilo na žrtve čak 61 put, dok je 2011. godine zbog sklapanja lihvarskog ugovora u 28 navrata prijavljeno 11 kršitelja zakona, dakle tri puta manje!

U posljednje četiri godine najviše se lihvarilo na području Splitsko-dalmatinske županije, i to čak 50 puta, zbog čega je sankcionirano 20 osoba, a samo dva slučaja manje zabilježena su u Primorsko-goranskoj županiji, zbog čega je ruka pravde sustigla osam počinitelja. Tek je na trećem mjestu Zagreb i okolica, na koju u istom razdoblju “otpada” 11 slučajeva sklapanja lihvarskog ugovora, ali, ipak, na tom području uhićeno je najviše lihvara − čak 33, od kojih 22 tijekom prošle godine. Metropolu po tom problemu u stopu slijede Koprivničko-križevačka i Osječko-baranjska županija.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram