Zatvori
Poslovni Puls
11/03/2013

Evo što će se promijeniti po pitanju prelaska preko granice nakon 1. srpnja

Bliži nam se ulazak u Europsku uniju. Što će nam to značiti kada krenemo na put? Kako će izgledati prelazak preko hrvatsko-slovenske granice? Putnici očekuju kraće kolone, zapravo kao na slovensko-austrijskoj granici...

Za kretanje unutar Unije više nam neće biti potrebne putovnice. No, granična policija ostaje na prijelazima sa Slovenijom, Mađarskom i Italijom. Na većini njih zato ćemo ipak morati stati dva puta i pokazati osobne iskaznice našim te policajcima države u koju ulazimo.

Na nekim prijelazima, poput Bregane, bit će zajednička međudržavna policijska kontrola, s jednim zaustavljanjem. Na većini prijelaza stajat ćemo dva puta.

Do pristupanja Schengenskom sporazumu, a Slovenija je, na primjer, to učinila u roku od 3 godine, posao graničnih policajaca je siguran.

S druge strane, carinski nadzor primjenjivat će se samo na vanjskim granicama Europske unije, u zrakoplovnim lukama i međunarodnim pristaništima. Ovi carinici zapravo još ne znaju gdje će raditi - u graničnoj, pravosudnoj policiji, državnom inspektoratu, hoće li uopće imati posao.

Iz Ministarstva financija tek informacija da novi model ustroja Carinske uprave još nije gotov.

Jedno je sigurno. Rečenicu "Dobar dan! Imate li što prijaviti carini?" više nećete čuti na graničnom prijelazu Macelj, javlja HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram