Zatvori
Poslovni Puls
22/02/2013

Kandidati za ovogodišnjeg Oscara već zaradili više od 2 milijarde dolara

Filmovi nominirani za ovogodišnjeg Oscara za najbolji film već su se uvrstili među najgledanije filmove 2012. Devet konkurenata za najveću hollywoodsku nagradu zaradili su zajedno 2 milijarde dolara na ulaznicama uoči nedjeljnje svečane dodjele Oscara...

Šest od njih, među njima i favoriti Argo i Lincoln, donijeli su najmanje po 100 milijuna dolara svaki u američkim i kanadskim kinima.

Prije godinu dana samo jedan kandidat, drama Služavke dosegnula je 100 milijuna dolara na domaćoj sceni, prema internetskoj stranici Box Office Mojo. Pobjednik Umjetnik, uglavnom nijemi, crno-bijeli film, zaradio je samo 45 milijuna dolara na sjevernoameričkom tržištu tijekom ukupnog prikazivanja u kinima.

Globalna prodaja za prošlogodišnjih devet nominiranih dosegnula je 1,2 milijarde dolara čak i nakon Oscara i iz njih dobivenog publiciteta.

Uključivanje komercijalno uspješnijih filmova je učinjeno djelomice namjerno. Američka Akademija filmskih umjetnosti i znanosti koja dodjeluje Oscare kritizirana je da favorizira umjetničke filmove za odrasle koje malo ljudi gleda kidajući veze s mlađima koji vole akcijske hitove.

U 2009. akademija je odlučila uvesti deset umjesto pet nominacija za najbolji film, a ta promjena je otvorila vrata za više filmova s većim gledateljstvom, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram