Zatvori
Poslovni Puls
19/02/2013

Hrvatska "ovisnija" o turizmu nego Španjolska, Francuska...

Prema podacima DZS-a, u prošloj je godini Hrvatsku posjetilo 11,8 mil. turista koji su ostvarili 62,7 mil. noćenja...

U odnosu na godinu prije broj turističkih dolazaka povećao se za 379 tisuća, odnosno za 3,3%, dok se broj turističkih noćenja povećao za 2,4 mil., odnosno za 4 posto. Podaci pokazuju nastavak povećanja udjela stranih turista, čiji je broj noćenja porastao za 5,1%, dok se broj noćenja domaćih turista smanjio za 6,8 posto. Prema zemlji iz koje turisti dolaze, najveći broj noćenja ostvarili su turisti iz Njemačke (13,9 mil.) uz rast od 11,7% godišnje. S obzirom na gospodarsku situaciju ne iznenađuje nastavak smanjenja broja turista iz Italije (-9,2%), dok je značajan rast noćenja zabilježen kod turista iz Ujedinjenog Kraljevstva (+21,7%), čemu je vjerojatno pridonijelo i uvođenje (češćih) zrakoplovnih linija.

Uspoređujući hrvatski turistički sektor s drugim mediteranskim zemljama vidimo da relativan značaj turizma u hrvatskom BDP-u premašuje značaj turizma u primjerice Španjolskoj, Francuskoj i Italiji. Naime, prema procjeni Eurostata udio prihoda od turizma u BDP-u u Hrvatskoj je 2011. godine iznosio 14,7%, dok je u navedenim zemljama taj udio ipak znatno manji.

Iako je 2012. bila rekordna godina po broju ostvarenih turističkih noćenja, prihodi od turizma u prva su tri tromjesečja bila ispod razine iz 2008. godine. Rast prihoda od turizma uvelike ovisi o planiranom razvoju turističkog sektora čije smjernice određuje strategija razvoja. Nedavno donesena strategiji razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine kao glavni cilj postavlja ulazak Hrvatske u vodećih 20 turističkih destinacija na svijetu po kriteriju konkurentnosti, što podrazumijeva unaprjeđenje marketinga, razvoj turističke ponude, investicije, razvoj ljudskih potencijala i efikasnije upravljanje procesima.

U Strategiji se do 2020. u turizmu planiraju investicije u vrijednosti 7 mlrd. eura, od čega čak 2,2 mlrd. eura za povećanje kapaciteta u hotelima (za 20.000 soba), čime bi se udio hotelskog smještaja povećao sa sadašnjih oko 13% na 18 posto. Poboljšanje strukture i kvalitete smještaja moglo bi, uz poboljšanje ponude, produljiti turističku sezonu i povećati prihode od turizma. U ovoj pak godini Ministarstvo turizma očekuje investicije od 2 mlrd. kuna od privatnog sektora, od čega se više od polovine očekuje u Istarskoj županiji, dok se gotovo 80% očekivanih privatnih investicija odnosi na Istarsku i Dubrovačko-neretvansku županiju, pišu RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram