Zatvori
Poslovni Puls
04/02/2013

Sve teža situacija: Gotovo 5 milijuna Španjolaca bez posla!

Službeno registrirani broj nezaposlenih u Španjolskoj u siječnju je porastao na 4,98 milijuna, pokazuju najnoviji podaci španjolskog ministarstva rada, svjedočeći o produbljivanju recesije u prezaduženoj zemlji...

Kako je danas objavilo ministarstvo rada, broj nezaposlenih u četvrtom najvećem gospodarstvu eurozone uvećan je prema mjesecu ranije za 2,7 posto, ili za 132.055.

Odvojeno objavljeni podaci statističkog ureda nedavno su pokazali da je stopa nezaposlenosti u Španjolskoj u četvrtom tromjesečju uvećana na 26,02 posto, što je njezina najviša razina od ponovne uspostave demokracije u toj zemlji nakon smrti generala Francisca Franca 1975.

Broj nezaposlenih prema tim je podacima u posljednja tri mjeseca 2012. dosegnuo golemih 5,97 milijuna.

Ministarstvo rada objavilo je da je siječanj tradicionalno težak mjesec za španjolsko tržište rada, uz napomenu da je u ovogodišnjem siječnju ipak manji broj ljudi ostao bez posla u usporedbi sa 177.470 koliko ih je posao izgubilo u siječnju 2012.

"Tempo povećanja broja nezaposlenih na godišnjoj razini približio se 13 posto u svibnju 2012. i otada popušta da bi se sada stabilizirao nadomak osam posto", izjavio je pomoćnik ministra rada Engracia Hidalgo.

Najnoviji podaci statističkog ureda o gospodarskoj aktivnosti svjedoče o ubrzavanju pada gospodarske aktivnosti u četvrtom tromjesečju lani, koji je tako dosegnuo najbrži tempo u više od tri godine.

Bruto domaći proizvod te zemlje pritom je smanjen za 0,7 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, što je njegov najveći pad od drugog tromjesečja 2009. U trećem tromjesečju lani pao je za 0,3 posto u odnosu na ranije tromjesečje, objavio je španjolski institut za statistiku, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram