Zatvori
Poslovni Puls
25/01/2013

Panika u Španjolskoj: Katalonija započela proces odvajanja od Španjolske?

Dvotrećinskom većinom katalonski je parlament prihvatio deklaraciju o proglašenju "demokratskog suvereniteta Katalonije kao političkog i zakonodavnog entiteta". Zbog toga je vlada u Madridu jako zabrinuta...

Iako to nigdje u deklaraciji ne piše, svi znaju o čemu je riječ. Izglasavanje omogućuje sljedeći logični korak - raspisivanje referenduma o odcjepljenju Katalonije od Španjolske. I dok je većina Španjolaca protiv te ideje, Katalonci tvrde kako je taj slijed događaja neizbježan.

"Ovo je demokratska odluka naroda koji ima pravo na svoj suverenitet", izjavio je Oriol Junqueras, predsjednik Katalonske republikanske ljevice. Očekivano - u Kataloniji slavlje, u većini Španjolske zabrinutost. Vlada u Madridu poručuje kako će sudskim putem blokirati korake u pravcu katalonske neovisnosti.

Inače, prema nekim anketama, većina Katalonaca jest za neovisnost, no ne i u slučaju ako to znači izlazak iz Europske unije, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram