Zatvori
Poslovni Puls
18/01/2013

Ove godine rekordne cijene LNG plina?

Cijene ukapljenoga prirodnog plina (UPP ili LNG) na globalnom tržištu ove bi godine mogle dosegnuti rekordne razine jer potražnja raste, a ponuda pada. Nakon neočekivanog pada proizvodnje u 2012., očekuje se da bi ove godine mogla tek blago porasti. Istodobno, potražnja će i dalje rasti, pod utjecajem brzog razvoja azijskih država, zatvaranja nuklearki u Japanu i suše u Brazilu...

UPP pomaže premostiti jazove u ponudi plina u zemljama gdje domaća proizvodnja ne pokriva potražnju. No proces ukapljivanja plina, njegov prijevoz i ponovno pretvaranje u plinovito stanje čini ga skupljim od opskrbe putem plinovoda. Otprilike 80 posto globalnih isporuka dogovoreno je dugoročnim ugovorima pa zemlje poput Brazila, Argentine, Kine i Indije ovise o kratkoročnim (spot) ugovorima koji su podložni velikim promjenama cijena.

Spot cijena UPP-a trenutačno je 18 dolara za milijun britanskih toplinskih jedinica (mmBtu), što je oko 2 dolara više nego u isto vrijeme prošle godine, ali i malo manje od rekordne razine u 2008., kada je stajao 20 dolara. Odluka Katara, proteklih godina ključnog za uspostavu ravnoteže između ponude i potražnje na tržištu UPP-a, da se okrene sklapanju dugoročnih ugovora o isporuci tog energenta, također stvara pritisak na spot tržištu.

Izvoznici UPP-a tek u drugoj polovini ovoga desetljeća očekuju veću ponudu jer se očekuje rast isporuka iz Australije, Afrike i SAD-a. Do tada svjetsko se tržište suočava s mogućom nestašicom UPP-a i mogućim dodatnim rastom cijena tog energenta bude li nepredviđenih događaja, kao što je bila nuklearna katastrofa u japanskoj Fukushimi, ili ako bude velikih vremenskih nepogoda, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram