Zatvori
Poslovni Puls
15/01/2013

Kroz koji dan dolazi Gazprom: Cijene plina padaju za 20-tak posto?

Hoće li u cijelom nizu loših vijesti za hrvatske građane početkom 2013. uskoro doći i jedna dobra, moglo bi se znati već za mjesec dana. Naime, ruska državna plinska kompanija Gazprom, koja je ujedno i drugi najveći prozvođač plina u svijetu, za koji dan bi trebala otvoriti svoj ured u Zagrebu i uključiti se u tržišnu borbu na domaćem tržištu prirodnog plina...

Ulazak Rusa na hrvatsko tržište značit će ne samo ukidanje dosadašnjeg monopola na utvrđivanje cijene plina koji je imala Ina nego i znatno pojeftinjenje cijene plina u Hrvatskoj. Ruska je kompanija, primjerice, u posljednje dvije godine snizila cijenu plina u SAD-u za gotovo 50 posto, a iste su metode počele davati rezultate i u Europi, tako da je Gazprom u posljednje vrijeme značajno povećao vlastiti udjel i na europskom tržištu.

Budući da se hrvatsko tržište plina liberalizira, upravo će to omogućiti razvoj konkurencije pa će prije ili poslije i druge najveće svjetske energetske kompanije ući na hrvatsko tržište struje i plina te na njemu konkurirati Ini.

Otvaranje Gazpromovog ureda u Hrvatskoj, čini se, gotova je stvar, no službeno ruska tvrtka još uvijek nije registrirana u Trgovačkom registru, a nije zatražila ni licenciju za distribuciju plina. Ipak, u samom Gazpromu neslužbeno potvrđuju da su spremni hrvatskim distributerima i korisnicima ponuditi znatno nižu cijenu plina nego što je trenutačna u Hrvatskoj, a takva cijena, smatraju oni, trebala bi djelovati poticajno i na cjelokupno hrvatsko gospodarstvo.

Neslužbeno se špekulira kako bi do kraja veljače zbog ulaska Gazproma na hrvatsko tržište plin kod drugih distributera, ponajprije Croduxa, mogao  pojeftiniti i za nekih 20 posto ili za 70-ak lipa po kubičnom metru, piše Glas Slavonije.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram