Zatvori
Poslovni Puls
20/12/2012

Skandinavija zabrinuta: Finska očekuje pad BDP-a!

Finsko ministarstvo financija snizilo prognozu rasta i sada očekuje da će se gospodarske aktivnosti u ovoj godini vjerojatno smanjiti...

U izvješću na kojem će se temeljiti buduće političke odluke ministarstvo je priopćilo u ovoj godini očekuje pad gospodarskih aktivnosti za 0,1 posto i njihov rast u 2013. za 0,5 posto. U rujnu prognozirali su 1-postotni rast u obje godine.

Premijer Jyrki Katainen, čija vlada strahuje od gubitka najvišeg kreditnog rejtinga, priznaje da su potrebne dublje promjene ekonomskog modela koji po svemu sudeći gubi trku s vremenom.

"Suočeni smo s temeljnim izazovom - probleme nam zadaje ekononmski ciklus ali i strukturni problemi", rekao je Katainen za Reuters jučer navečer, prije nego što je ministarstvo financija službeno objavilo izvješće.

Finska ovisi o izvozu i, kao i mnoge druge europske zemlje, kliznula je u recesiju koja bi mogla nagristi njezine javne financije.

Uz vodeću tehnološku tvrtku Nokiju koja je nekada bila motor rast,a a sada se bori za opstanak, te šumski sektor suočen s padom potražnje za papirom u Europi, malo nordijsko gospodarstvo pokušava pronaći načina da poboljša konkurentnost.

Ekonomisti i dužnosnici ministarstva financija ističu da bi imalo smisla podići minimalnu dob za odlazak u mirovinu sa 63 na 65 godina, posebice zbog ubrzanog starenja stanovništva, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram