Zatvori
Poslovni Puls
19/12/2012

Nakon ulaska u EU, izvoz robe u BiH mogao bi se smanjiti za 10 posto

Vlasti Bosne i Hercegovine napravile su procjenu po kojoj bi se za deset posto mogla smanjiti potrošnja robe iz Hrvatske nakon što RH uđe u Europsku uniju i porasti cijena proizvoda zbog uvođenja carinskih opterećenja...

U analizi koja je dostavljena elektroničkom poštom iz Odjela za makroekonomsku analizu Uprave za neizravno oporezivanje (UiNO) BiH navodi se da će gotovo 30 posto proizvoda koji se uvoze iz Hrvatske biti podložno promjeni carinskog režima od 1. srpnja 2013. Objašnjava se da Hrvatska predstavlja jednog od najvažnijih trgovinskih partnera BiH, a na uvoz proizvoda podrijetlom iz Hrvatske otpada 14,3 posto ukupnog uvoza u tu zemlju.

Procjenjujemo da bi pad potrošnje robe iz Hrvatske iznosio 10 posto. Pretpostavka o padu potrošnje robe zasniva se na činjenici da su carinske stope koje se uvode visoke na većinu dobara, navodi se u analizi o posljedicama za BiH nakon ulaska Hrvatske u EU.

Kao jedan od scenarija navodi se da bi zbog visokog udjela prihoda od specifične carine, koji prema statističkoj procjeni iznose čak 77 posto, postoji mogućnost da se domaći kupci okrenu domaćim proizvođačima ukoliko budu konkurentniji od hrvatskih. No, to bi se moglo odraziti većim dijelom na područje Republike Srpske, a puno manje na Federaciju BiH u kojoj živi veliki broj Hrvata.

Pored tradicije, sklonost potrošnji građana BiH prema dobrima iz Hrvatske je određena i geografski, s obzirom da su određene regije u BiH koje gravitiraju Hrvatskoj sklonije potrošnji robe iz Hrvatske. Ne treba zanemariti ni utjecaj političkih faktora na izbor potrošačkih dobara, navodi se u analizi Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH i entitetskih statističkih agencija, udio Federacije BiH u ukupnom uvozu BiH iznosi 69 posto, s tim da u uvozu robe podrijetlom iz Hrvatske taj udio iznosi čak 87 posto.

Poznata je i činjenica da velik dio robe koja se uvozi iz Hrvatske imaju svoje stalne kupce u BiH. Radi se o provjerenim brendovima proizvođača iz Hrvatske s dugogodišnjom tradicijom koji datiraju iz vremena SFRJ i ranije, dodaje se.

Također se navodi da bi i u slučaju eventualnih poskupljenja robe zbog povećanja carina ti potrošači trebali ostati vjerni proizvodima iz Hrvatske.

Procjene UINO-a govore da će na godišnjoj razini porast prihoda na jedinstvenom računu te zemlje od carina samo u uvozu robe iz Hrvatske iznositi oko 60 milijuna maraka (oko 240 milijuna kuna), prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram