Zatvori
Poslovni Puls
18/12/2012

Zbog nižeg PDV-a, Hrvatske će na stranim jahtama i brodicama zaraditi 1,3 milijardi kuna

U moru najava o uvođenju novih nameta na sve tanji novčanih prosječnog hrvatskog građanina, jedna je potencijalno vrlo unosna novost iz resora ministra Slavka Linića prošla gotovo nezapaženo...

Riječ je o snižavanju stope PDV-a na brodice i jahte s aktualnih 25 na samo pet posto, koja bi se primjenjivala od 1. siječnja do kraja svibnja iduće godine, čime Vlada namjerava privući državljane članica EU-a da svoja plovila koja već drže u jadranskim marinama prebace na hrvatsku zastavu tijekom preostalih mjeseci do ulaska Hrvatske u Uniju kada će jednaki propisi vrijediti za sve.

Budući da se procjenuje kako je na našim “mokrim” i suhim vezovima danas privezano oko 10 tisuća inozemnih plovila koja su sada u statusu “privremenog uvoza”, što u praksi znači da njihovi vlasnici nisu platili PDV u matičnoj državi, ali ni u Hrvatskoj koja još nije članica Unije, snižavanjem stope aktualna ih Vlada pokušava privući da carinske i porezne formalnosti obave na Jadranu.

Poreznici “ciljaju” na obostranu korist, jer bi inozemni nautičari time dobili priliku da reguliraju status svojih plovila po gotovo najpovoljnijim uvjetima među mediteranskim državama, a hrvatski državni proračun, kako se procjenjuje, bio bi jednokratno osnažen s 1,3 milijarde kuna.

Usporedno s tim, stranim ljubiteljima plovidbe nudi se puno jednostavnije i jeftinije prebacivanje brodica i jahti na hrvatsku zastavu, čime bi ubuduće bili oslobođeni plaćanja sezonskih plovidbenih vinjeta, ograničenja broja putnika na brodu i viših cijena vezova u lukama.

Inicijativa za snižavanje stope PDV-a za inozemne brodice i jahte potekla je iz nautičkih krugova, a posredstvom Ministarstva turizma “progurana” je prema čuvarima državne riznice. Glavni motiv za takav potez došao je od ljudi iz marina i čarterskih tvrtki koji vrlo dobro znaju “opipati bilo” stranih nautičara, jer su već počele stizati prve najave kako će nakon pristupanja Hrvatske u EU preseliti svoje brodove u neku od preostalih poreznih oaza izvan granica Unije, poput Crne Gore.

Prve reakcije na takav porezni potez Milanovićeve Vlade već se mogu primijetiti na različitim internetskim portalima gdje inozemne i hrvatske specijalizirane tvrtke reklamiraju usluge carinjenja i prebacivanja brodova na hrvatsku zastavu.

Budući da je snižena stopa od pet posto PDV-a vrlo konkurentna u mediteranskom okruženju, prve reakcije iz inozemstva vrlo su pozitivne, što i ne čudi, jer su brojni nautičari s velikim zanimanjem pratili hoće li se naše porezne vlasti odlučiti za takvu mjeru, piše Slobodna Dalmacija.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram