Zatvori
Poslovni Puls
04/04/2014

Električni motori Rimac Automobila od sada i u brzoj jahti!

Čini se kako Hrvatska polako postaje sinonim primjene električne energije u raznim transportnim vozilima. Nakon čak dva automobila (Dok-ing i Rimac Concept One), bicikla, motocikla - na red je došla ugradnja električnih motora i u jahte. Sve izume povezuje jedno ime, Mate Rimac koji je krenuo s, neki će reći, pomalo suludom idejom supersportskog električnog vozila...

Novi projekt, koji bi trebao ugledati svjetlo dana 2015. godine a plod je suradnje tri tvrtke: Elana Power Yachta koji je zadužen za tehnički dio projektiranja buduće jahte, Rimac Automobila koji su zaduženi za pogonski dio, te investitora Cadia Yacht S.A.

Cilj je napraviti prvu pravu brzu motornu jahtu na električni pogon na svijetu.

Nova jahta proizvodit će se u Elanovim pogonima u Obrovcu, gdje se već sada izrađuju modeli Elan Power 30, 35, 42, 48 i 52. Poznate su već i tehničke karakteristike novog broda. Duljina preko svega iznosit će 14,63 metra, duljina trupa 13,88 metara, a jahta je napravljena za boravak do 10 ljudi. Dva električna motora razvijaju najveću stalnu snagu od 386 kW (525 konja), s tim da se po potrebi u kratkom vremenu snaga može povećati na gotovo nevjerojatnih 1308 kW (1780 konja). Druga prednost električnog pogona je veliki okretni moment, što znači da se snaga izručuje u maksimalno kratkom vremenskom roku.

Kako je brod još uvijek u fazi konstrukcije, nisu provedena mjerenja, ali performanse bi trebale biti na razini ili čak bolje od najsnažnijih dizelskih agregata trenutno u ponudi. Veliki upitnik svakako će biti doseg, možda i ključan za sudbinu projekta, piše Jutarnji list.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram