Zatvori
Poslovni Puls
14/12/2012

Matija Babić: Index je uz građane, a novine su uz kapital!

Voljeli ga ili mrzili - Index je danas vjerojatno najrelavantniji internet only medij u Hrvatskoj. Ovaj mjesec slavi svoj deseti rođendan...

"Kad smo u prosincu 2002. pokretali Index iz 40 kvadrata stana na zagrebačkoj Trešnjevci, s kapitalom koji se brojao u nekoliko tisuća kuna posuđenih od rodbine i prijatelja, naši prijatelji iz časopisa Bug davali su nam manje od pola godine.  Kad su se u utrku tijekom godina uključivali bogati telekomi (HT, Vip, Iskon), svi su nam predviđali brzi pad. "Prodajte se nekom" - savjetovali su nam", piše osnivač Indexa Matija Babić povodom Indexovog desetog rođendana.

- Matija Babić o Indexu: Bolje da smo profitabilni s golišavim ljepoticama nego da propadnemo

"Potom su se na web uključili i mediji u vlasništvu stranih banaka, fondova i međunarodnih medijskih giganata: od dnevnih novina, tabloida, do televizija. Svi su nam savjetovali "prodajte se, ne možete u tu borbu", no odbili smo sve ponude za preuzimanje. I bilo je zajebano. S nemjerljivo manjim sredstvima od konkurencije nastavili smo investirati u istraživačko novinarstvo. Ponajbolji hrvatski istraživački novinari na Indexu su plaćeni da otkrivaju korupcijske afere, ne da ih zataškavaju. Deset godina kasnije, baš oko rođendana, Index je oborio sve rekorde u posjećenosti", nastavlja Babić.

No, pisanje o temama koje su drugi zaobilazili i koje je Indexu osiguralo široku publiku - ima i svoju cijenu. Babić tvrdi kako Index godišnje gubi više od milijun kuna zbog pisanja o Ivici Todoriću i Agrokoru koji ih je isključio iz svojih marketinških kampanja.

"Prošli tjedan na jednoj konferenciji u depresivnoj atmosferi izdavača koji u nevjerici nemoćno promatraju propast svojih carstava, rekao sam im u svom izlaganju da glavni problem novina nije taj što su na papiru, već taj što su pročitane. Pa sam im predložio jedan revolucionarni koncept: što mislite da umjesto za kapital počnete raditi za građane? Nemoguća misija dakako, svatko štiti one za koje radi. Index nije idealan, ali višeg interesa od svojih čitatelja nema, niti će ikad imati. Bogati uz bogate, Index uz građane", poručuje Babić.

Foto: Index

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram