Zatvori
Poslovni Puls
11/12/2012

Smanjenje davanja na plaće znatno bi olakšalo zapošljavanje

Na nezaposlenost utječe niz faktora, a portal MojPosao istražio je koje bi mjere, prema mišljenju građana, poslodavcima najviše olakšale zapošljavanje? Anketa je provedena na više od 500 ispitanika...

Većina ispitanika (67%) smatra da bi smanjenje davanja na plaće znatno olakšalo zapošljavanje.

Ispitanici komentiraju da je sramotno što država uzima "isto koliko ide i radniku" i da "bruto 2 drastično poskupljuje ukupni trošak poslovanja".

"Davanja su jednostavno prevelika, 50-70% na samu plaću je strašno", komentira jedan od ispitanika, a drugi dodaje: "Stanje je trenutno gore nego u srednjem vijeku kada se davala samo jedna desetina državi i jedna desetina Crkvi."

Jedan od ispitanika zalaže se za isplatu bruto plaće: "Neka radnik sam uplaćuje što mora platiti budući da se radi o njegovim, a ne poslodavčevim obavezama."

Prema mišljenju 10% ispitanika, zapošljavanje bi olakšala fleksibilizacija tržišta rada. Tako jedan ispitanik smatra da bi se poslodavci usudili zapošljavati kada bi, bez previše troškova i pitanja, mogli otpustiti radnika koji ne radi dobro, "kazniti one koji zabušavaju, a nagraditi radnika koji radi dobro".

"U današnjim nesigurnim vremenima radnik jako brzo može postati preveliki teret i njegova socijalna prava (koja mu garantira država, a isplaćuje poslodavac) postaju prevelik teret za poslodavca", zaključuje jedan od ispitanika.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram