Zatvori
Poslovni Puls
11/12/2012

Grad Sisak s privatnicima gradi tvornicu solarnih fotonaponskih ćelija?

Ostvari li se plan sisačkih gradskih čelnika, već za nekoliko mjeseci u tom gradu trebala bi biti otvorena tvornica solarnih fotonaponskih ćelija...

Riječ je o zajedničkom projektu Grada Siska, Instituta Ruđer Bošković i privatne tvrtke Solarne ćelije Split na temelju kojeg bi Sisak mogao izrasti u nacionalni centar razvoja fotonaponskih ćelija, a u prvoj fazi biti otvorena radna mjesta za 50-ak Siščana.

Prvi korak u realizaciji projekta već je završen potpisivanjem memoranduma kojim su sva tri partnera izrazila interes za sudjelovanje u projektu, a trenutačno se izrađuje studija isplativosti. Bude li ona pozitivna, pristupit će se osnivanju zajedničke tvrtke, koja bi gradila i rukovodila tvornicom, piše Večernji.

Kao ulog u osnivanje te tvrtke Grad Sisak trebao bi omogućiti zemljište, sve potrebne komunalne priključke te možda i dio financijskih sredstava potrebnih za rad.

Splitska tvrtka u Sisak bi premjestila svoju postojeću liniju za proizvodnju solarnih ćelija. Ipak, kako je riječ o dosta zastarjeloj tehnologiji, ona bi trebala biti unaprijeđena koristeći znanje i tehnologiju koju već nekoliko godina razvijaju stručnjaci s instituta. To su ponajprije tehnologije koje se odnose na proizvodnju tankoslojnih solarnih ćelija na bazi nanokristaliničnog silicija.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram