Zatvori
Poslovni Puls
06/12/2012

Čudesni Nijemci spasili eurozonu od pada u još dublju recesiju

Njemački izvoz automobila i strojeva pomogao je zaštititi eurozonu od klizanja u još dublju recesiju u trećem tromjesečju, ublaživši negativan utjecaj smanjivanja zaliha i rezanja ulaganja kompanija, pokazale su u četvrtak najnovije procjene europskog statističkog ureda...

Potvrdivši prvu procjenu o padu gospodarske aktivnosti u eurozoni u razdoblju od srpnja do rujna za 0,1 postorujna, Eurostat je u četvrtak istaknuo da je izvoz bio jedini sektor koji je značajno pridonio rastu gospodarstva u promatranjom razdoblju.

Ured je time potvrdio prvu procjenu od 15. studenog i njegovi podaci pokazuju da je eurozona po drugi puta kliznula u recesiju od 2009., zbog stagnacije javne i potrošnje kućanstava, te manjeg doprinosa investicija i zaliha kompanija.

U nastojanju da izađe iz dužničke i bankarske krize eurozona se oslanja na izvoz roba, kao što je izvoz njemačkih automobila u Kinu i taj će se trend nastaviti i u narednom razdoblju.

Pritom podaci Eurostata zapravo pokazuju slabost i u samoj Njemačkoj, čije je gospodarstvo u trećem tromjesečju poraslo samo 0,2 posto. Isti slabi tempo zabilježila je i Francuska dok je Belgija stagnirala.

Recesija u Italiji i Španjolskoj, trećem i četvrtom gospodarstvu eurozone po veličini, nastavila se pak u trećem tromjesečju dok je najveći pad aktivnosti u odnosu na prethodna tri mjeseca, od 1,1 posto, zabilježila Nizozemska.

Ekonomisti i političari razilaze se u procjeni da eurozonu, koja generira petinu svjetske proizvodnje, možda tek čeka ono najgore.

Tako Europska komisija očekuje tek skroman rast u idućoj godini, od 0,1 posto, dok OECD i mnoge investicijske banke procjenjuju da će se recesija nastaviti u 2013. i dodatno povisiti ionako rekordnu stopu nezaposlenosti, te zakočiti ionako slabašno svjetsko gospodarstvo, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram