Zatvori
Poslovni Puls
01/12/2012

Raiffeisen: Ove godine očekujemo godišnji pad BDP-a od 1,8 posto

Prema prvoj procjeni DZS-a, bruto domaći proizvod je u trećem tromjesečju ove godine zabilježio realan pad od 1,9% u odnosu na isto tromjesečje prošle godine (u kojem je gospodarstvo ostvarilo rast od 0,8% godišnje), što je nešto snažniji pad nego što smo očekivali. Tako je gospodarska aktivnost i četvrto tromjesečje za redom u negativnom teritoriju...

Iako podaci po sastavnicama potrošnje još uvijek nisu poznati (konačni podaci najavljeni su za 20. prosinca), ekonomski pokazatelji za spomenuto tromjesečje upućuju na negativan doprinos svih sastavnica osim neto izvoza roba i usluga.

Osobna potrošnja opterećena je vrlo slabim i iscrpljenim tržištem rada koji se očituje u ubrzanju godišnjeg rasta nezaposlenosti, kontinuiranim padom zaposlenosti (-1,3% godišnje) ali i u nastavku pada realnih plaća (-2,9% godišnje) i raspoloživog dohotka. Potrošački pesimizam ponovno je porastao a blago dinamiziranje trgovinske djelatnosti u odnosu na drugo tromjesečje može se pripisati dobroj turističkoj sezoni (rast noćenja od 4,8% godišnje) i potrošnji turista. Unatoč nominalnom rastu državne potrošnje na što upućuju rashodi poslovanja u trećem tromjesečju, ona će ipak zabilježiti negativnu realnu stopu uslijed snažnijih inflatornih pritisaka. Investicije su još uvijek u dubokoj recesiji. Građevinska aktivnost nastavila se smanjivati na što upućuje daljnji pad u građevinarstvu (-1,5% godišnje), a izgledan je i podbačaj investicija javnih poduzeća. S druge strane, unatoč padu izvoza roba priljevi od usluga će doprinijeti ublažavanju negativnih trendova, a i realni uvoz roba i usluga zasigurno je pao snažnije od izvoza.

"Pad BDP-a za cijelu godinu očekujemo na razini -1,8%, što predstavlja nastavak krize i četvrtu godinu za redom.

Očekivanja pozitivnih rezultata u trećem tromjesečju mogla bi biti umanjena nepovoljnim vremenskim prilikama (suša), koja će zasigurno utjecati na poljoprivredu, prehrambenu industriju i energetsku bilancu. Osim toga, treba pričekati i konačne podatke o ostvarenim prihodima od turizma. Do kraja godine zasigurno ne očekujemo oporavak domaće potražnje, a s obzirom na slabe pokazatelje iz Europske unije, ni inozemna potražnja se ne bi trebala oporaviti. S obzirom da još uvijek ne vidimo značajniji zamah investicija, u ovoj godini ne očekujemo niti njihov pozitivan doprinos", objavili su analitičari Raiffeisenbanka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram