Zatvori
Poslovni Puls
09/11/2012

Gazprom: Hrvati, tko vam je kriv - sami ste odustali od Južnog toka

Plinovod Južni tok definitivno zaobilazi Hrvatsku. Potvrdili su to u Moskvi HTV-u čelni ljudi ruske energetske kompanije Gazprom. Tvrde, Hrvatska je sama odustala...

Tako je završena višegodišnja trakavica, ali i izgubljena prilika zarade na tranzitu plina - 200-tinjak milijuna kuna na godinu. Upitna je i izgradnja odvojka prema našoj zemlji.

Ruski plinovod Južni tok, novi dobavni pravac za jugoistočnu Europu, počinje se graditi za točno mjesec dana. Rusi bi mogli razmotriti izgradnju odvojka prema Hrvatskoj, ali sudeći po reakcijama iz sjedišta Gazproma, o tome će se još razgovarati. Direktor Gazpromova odjela za projekte Leonid Čugunov vrlo je otvoreno rekao kako je Hrvatska sama odabrala druge partnere kada je odustala od ruskog plina i okrenula se talijanskom dobavljaču.

U Gazpromu očekuju da će u sljedećih tjedan dana potpisati preostale ugovore o investiciji sa Slovenijom i Bugarskom. S Mađarskom su, kažu, to već učinili. Riječ je o projektu vrijednom 16 miljardi eura i u čijem će financiranju sudjelovati sve zemlje partneri. Jedini uteg njegovoj realizaciji ostaje snažno lobiranje Bruxellesa koji i dalje prioritetnim smatra europski projekt plinovoda Nabucco.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram