Zatvori
Poslovni Puls
08/11/2012

Stižu fiskalne blagajne: Trgovci, kafići i taksisti više neće moći skrivati stvarne prihode od poreznika

Vlada je usvojila prijedlog zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, koji bi od 1. siječnja iduće godine trebao omogućiti Ministarstvu financija efikasan nadzor nad ostvarenim prometom gotovinom i suzbijanje sive ekonomije, pogotovo u ugostiteljstvu i turizmu...

Uvođenjem fiskalnih blagajni, koje će biti povezane s Poreznom upravom, trebalo bi se stati na kraj praksi gotovo svih koji rade s gotovinom a koji, po riječima ministra financija Slavka Linića, iskazuju male promete i male dohotke.

"Podaci pokazuju ogromne nelogičnosti jer ispada da je samo 15 posto ukupnog prometa pokriveno prometom gotovinom, pri čemu su prosječni dnevni dohoci tako niski da se od njih ne može živjeti", kaže Linić.

Tako je kod trgovine i popravaka predmeta dnevni dohodak 85 kuna, kod taksi službe 65 kuna, u trgovini živežnim namirnicama oko 100 kuna, a u kafićima 95 kuna.

Ministarstvo financija procjenjuje da će prihodi od fiskalizacije biti veći za milijardu kuna, dok će rashodi za državu u prvoj godini iznositi 13 milijuna kuna, te u iduće dvije godine oko 15 milijuna kuna.

Vlada je u Sabor poslala konačni prijedlog izmjena Stečajnog zakona prema kojem otvaranje stečaja zapravo znači i likvidaciju po ubrzanom postupku, ali s jačom zaštitom radnika. Odsad će o svemu odlučivati onaj čiji je novac, a bit će moguće i smijeniti stečajne upravitelje, a da im se ne plati - u slučaju da posao ne obavljaju dobro.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram