Zatvori
Poslovni Puls
05/11/2012

Josipović i Čačić u Kataru traže stotine milijuna eura teška ulaganja u hrvatski energetski sektor

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović boravit će od 11. do 14. studenoga u službenom posjetu Kataru, tijekom kojeg će se sastati s katarskim emirom Hamadom bin Kalifom Al-Tanijem, otvoriti hrvatsko veleposlanstvo u Dohi, te zajedno s prvim potpredsjednikom vlade i ministrom gospodarstva Radimirom Čačićem pokušati uvjeriti katarske vlasti da je Hrvatska otvorena za ulaganja...

Katar već duže vrijeme daje naslutiti da želi što tješnje veze s Hrvatskom. Još 2002. godine pojavili su se prvi signali da je Katar zainteresiran za ulaganja u hrvatsko gospodarstvo, ali do realizacije tih poslova nije došlo. Deset godina kasnije Hrvatska i odlukom o otvaranju veleposlanstva u Dohi, prvog hrvatskog veleposlanstva u jednoj od zemalja Perzijskog zaljeva, želi pokazati da je spremna za ozbiljne razgovore i suradnju s Katarom. Hrvatska je do sada Katar pokrivala iz Egipta, a prvi hrvatski veleposlanik u Kataru bit će Tomislav Vuković.

Katarski emir je prije deset godina predložio izgradnju LNG terminala u Hrvatskoj, a kao dodatnu koncesiju ponudio je ulaganje u hrvatska brodogradilišta koja su trebala graditi tankere specijalizirane za prijevoz ukapljenog plina. Hrvatska vlada, koju je tada vodio Ivo Sanader, odbila je ponudu katarskih ulagača.

Prema neslužbenim informacijama, Katar je i dalje zainteresiran za investiranje u LNG terminal u Hrvatskoj, a katarski emir je prije godinu dana, tijekom svog boravka u Dubrovniku, načelno rekao da je zainteresiran za sektor energetike. Hrvatska strana se nada da će političko-gospodarsko izaslanstvo koje će predvoditi predsjednik Ivo Josipović omogućiti realizaciju katarskih investicija u Hrvatskoj.

Ove godine je u Zagrebu osnovana Hrvatsko-katarska udruga koja bi trebala raditi na zbližavanju dviju kultura i naroda, a zrakoplovna kompanija Qatar Airways nedavno je uvela i svakodnevne letove na relaciji Zagreb-Doha, piše T-Portal.

Katar je jedna od najbogatijih zemalja svijeta, a gospodarstvo zemlje temelji se na nafti i zemnom plinu koji čine veliku većinu izvoza i više od polovice bruto društvenog proizvoda. Gospodarstvo Katara danas pokušava smanjiti ovisnost o nafti i prilagoditi se vremenu kada nafta neće biti glavni izvor prihoda. Zbog toga se razvija moderna visoka tehnologija i društvo utemeljeno na znanju. Godine 2004. otvoren je Katarski znanstveni i tehnološki park s poduzećima visoke tehnologije usmjerene na znanost i istraživanje, piše T-Portal.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram