Zatvori
Poslovni Puls
05/11/2012

Pretjerana sezonalnost i dalje najveći problem hrvatskog turističkog sektora

Prema posljednjim podacima DZS-a, ovogodišnji je rujan bio znatno bolji od prošlogodišnjeg u pogledu broja dolazaka i noćenja turista. Broj turističkih dolazaka porastao je za 10,1% godišnje, dok je broj noćenja viši za 8,9%. Pri tome su rastu i dolazaka i noćenja turista pridonijeli isključivo strani turisti, dok je kod domaćih turista zabilježen pad i broja dolazaka i broja noćenja...

U strukturi noćenja prema zemlji iz koje strani turisti dolaze, u rujnu su najviše noćenja ostvarili turisti iz Njemačke (32,7%), Austrije (10,4%) i Češke (8%), a slijede Slovenija (6,5%), Poljska (6,4%) i Ujedinjeno Kraljevstvo (4,3 posto).

Kumulativni podaci za razdoblje od siječnja do rujna pokazuju da je ostvareno gotovo 11 mil. turističkih dolazaka te nešto više od 60 mil. turističkih noćenja. Tako je broj noćenja za 3,9% viši nego u istom razdoblju prošle godine, a i najviši je u proteklih pet godina. Tome su pridonijeli isključivo strani turisti, kojih je u prvih devet mjeseci bilo 4,9% više nego u istom razdoblju prošle godine, dok je broj noćenja domaćih turista u istom razdoblju smanjen za 7,1 posto.

"Toplo vrijeme i povoljne vremenske prilike ali i niže cijene smještaja u odnosu na središnju turističku sezonu zasigurno su čimbenici koji su doprinijeli dobrim rezultatima fizičkih pokazatelja i u postsezoni. Međutim, sezonalnost i dalje ostaje jedan od najvećih ograničavajućih faktora. Stoga je za produljenje turističke sezone od krucijalne važnosti poboljšanje i proširenje turističke ponude. Na razini cijele godine očekujemo godišnji rast ukupnog broja noćenja turista od oko 3%", poručuju analitičari Raiffeisenbanka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram