Zatvori
Poslovni Puls
02/11/2012

Crna statistika: Izvoz u prvih devet mjeseci pao na 775 milijuna eura

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku u Hrvatsku je tijekom rujna uvezeno robe u vrijednosti od 1,3 milijarde eura, dok je u isto vrijeme na inozemna tržišta ukupno plasirano robe u vrijednosti 775 milijuna eura. U odnosu na rujan prošle godine i robni uvoz i robni izvoz smanjeni su za 12,7 posto...

Međutim, znatno veći apsolutni pad vrijednosti uvezene robe u odnosu na pad vrijednosti izvoza imao je za posljedicu smanjenje deficita za 12,8 posto pa je manjak vanjskotrgovinske bilance u promatranom mjesecu iznosio 520 milijuna eura. Pokrivenost uvoza izvozom blago je smanjena te iznosi 59,8%. Negativna kretanja zabilježena su i na mjesečnoj razini. U odnosu na ovogodišnji kolovoz izvoz je smanjen za 7,1% dok je mjesečni uvoz zabilježio pad po stopi 3,5 posto.

Promatrajući kumulativno od početka godine, robni izvoz u prvih devet mjeseci ove godine je za 2,2% niži u odnosu na isti period lani dok je robni uvoz zabilježio blagu godišnju stopu rasta od 0,7%. Kunska statistika vanjskotrgovinskih kretanja nešto je povoljnija budući da je blaga deprecijacija kune utjecala na manji pad izvoza uz blagi rast uvoza (-0,8% odnosno +0,4 posto).

Uz izvoz od 7 mlrd. eura te uvoz od 12,2 mlrd. eura pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 57,7 posto. Manjak vanjskotrgovinske razmjene u promatranom periodu dosegnuo je 5,16 mlrd. eura i 0,9 posto je viši no u istom razdoblju lani. Rast izvoza, uz relativno nisku konkurentnost ograničavaju i nepovoljni trendovi u gospodarstvima naših najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera (EU i CEFTA), ali i procesi restrukturiranja najvažnijih izvoznih grana.

Primjerice isključimo li iz statistike kategoriju izvoza ostalih prijevoznih sredstava (koja dominantno obuhvaća brodogradnju i čini oko 10% vrijednosti ukupnog izvoza te bilježi godišnji pad od 45%) robni izvoz je u prvih devet mjeseci porastao za 3,8 posto, javljaju analitičari Raiffeisenbanka.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram