Zatvori
Poslovni Puls
24/10/2012

Kraj za porezne oaze: Zemlje EU-a uvode porez na financijske transakcije

Suočen s gospodarskom krizom, kojoj se ne vidi kraj, Bruxelles će odobriti naplaćivanje transakcija valuta, obveznica i akcija u bankama i financijskim institucijama...

Tzv. robinhudovskim porezom mogla bi se prikupiti znatna sredstva. Unatoč protivljenju nekih zemalja, Europska komisija odobrit će uvođenje poreza na financijske transakcije. "Riječ je o pravičnosti. Teret krize moraju snositi svi, a ne samo građani", tvrdi predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Komisija će danas odobriti zahtjeve deset zemalja članica o pojačanoj suradnji, prenosi HRT. "Ovo će biti prvi korak u tom procesu. Do kraja godine predstavit ćemo akcijski plan protiv utaje i izbjegavanja plaćanja poreza, uključujući i porezne oaze", naglasio je Barroso.

Porez na financijske transakcije uvest će Njemačka, Francuska, Italija, Španjolska, Austrija, Belgija, Grčka, Portugal, Slovačka i Slovenija. Bruxelles procjenjuje da bi širenje poreza na transakcije na sve zemlje Unije moglo donijeti oko 60 milijardi eura na godinu, piše HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram